Wykonanie
W tym roku córcia zażyczyła sobie na swoje urodziny tort z
truskawkami. No i zrobiłam. Początkowo miał wyglądać trochę inaczej, ale że
biszkopt kakaowy całkiem ładnie urósł, to już nie piekłam kolejnego. Inspiracją do tego
tortu było jedno z ciast siostry Anastazji, które pewnie kiedyś upiekę :) Ta uproszczona wersja w formie
tortu była bardzo udana.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
Biszkopt:3
jajka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2-3 łyżeczki
kakao6 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1,5 szklanki
mleka2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1
budyń waniliowy1/2 kostki
masłaTruskawki:350 g
truskawek (mogą być mrożone)2
galaretki truskawkowe400 ml wrzątkuDodatkowo:okrągłe
biszkoptydowolne dekoracjemocny wystudzony napar
herbaty do nasączenia
biszkoptówSposób wykonania:1.
Biszkopt:
żółtka oddzielić od
białek,
białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, dodać
cukier, ubić, dodawać kolejno
żółtka, przesianą
mąkę i proszek. Ciasto wylać do tortownicy i piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty.2. Krem: Szklankę
mleka zagotować z
cukrami, w pozostałej części
mleka rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się
mleko i gotować mieszając jednocześnie do momentu, aż zgęstnieje. Pozostawić
budyń do wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony
budyń.3.
Truskawki:
truskawki odmrozić, zmiksować.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do
truskawek. Całość odstawić do lekkiego stężenia.4. Składamy ciasto (odłożyć trochę kremu budyniowego i
truskawek do dekoracji):
biszkopt nasączony
herbatą, część kremu budyniowego, część
truskawek, okrągłe
biszkopty, część
truskawek. Kiedy
truskawki stężeją wyłożyć krem budyniowy i przykryć
biszkoptem. Lekko nasączyć. Ciasto udekorować wedle uznania: u mnie truskawkowa warstwa na wierzchu, krem budyniowy po bokach obsypany kolorową posypką.5. Tort schłodzić.Smacznego!!!