Wykonanie
20 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemBardzo smaczne, lekkie ciasto
biszkoptowe z masą budyniową,
truskawkami i
galaretką. Przepis na ciasto jest bardzo prosty do wykonania a przy tym niezbyt czasochłonny. Zamiast
truskawek do ciasta możemy wykorzystać inne
owoce np.
borówki,
maliny bądź
jagody. Taki deser to idealna propozycja na letnie i upalne dni.
Składniki :
Biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1 litr
mleka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1
budyń waniliowy1
żółtko200 g
masłaszczypta
soliDo nasączenia:½ szklanki zaparzonej mocnej esencji
herbaty1 łyżeczka
cukru wanilinowegoDodatkowo:0,5 kg
truskawek2
galaretki truskawkowe3 szklanki
wodyPotrzebne akcesoria :blaszka do pieczenia o wymiarach: 23cm x 41cmpapier do pieczeniaSposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej
wody i odstawić do stężenia.
Truskawki odszypułkować i umyć pod bieżącą
wodą.W 1/2 szklanki wrzącej
wody zaparzyć zwykłą
herbatę, wymieszać z 1 łyżeczką
cukru wanilinowego i odstawić do przestygnięcia.
Biszkopt :Całe
jajka ubić wraz z
cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.Do oddzielnego naczynia przesiać
mąkę tortową,
mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Suche składniki dodawać po jednej łyżce do ubitych
jajek z
cukrem stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera, aż do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej gładkiej masy.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać na nią ciasto. Piec w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku około 20 – 25 minut. Po upieczeniu zostawić
biszkopt w zamkniętym piekarniku na około 20 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
Biszkopt nasączyć
herbatą wymieszaną z
cukrem wanilinowym.Masa budyniowa:Z podanej ilości
mleka odlać pół szklanki, wsypać
mąkę pszenną,
budyń oraz dodać
żółtko, po czym zmiksować na jednolitą masę.Do reszty
mleka dodać
cukier,
masło oraz szczyptę
soli i zagotować.Kiedy
mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę budyniową, mieszać intensywnie, aż do momentu zagotowania się masy (widoczne będą pęcherzyki powierza).Gorącą masę budyniową nałożyć na
biszkopt, po czym odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na czas zastygnięcia
galaretki.Kiedy
galaretka będzie już dość gęsta, wówczas na
masie budyniowej ułożyć
truskawki i zalać je
galaretką, po czym wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Moje uwagi:
Biszkopt oraz masę budyniową można przygotować poprzedniego dnia, natomiast wykończenie ciasta – nałożenie
truskawek i
galaretki można wykonać na kilka godzin przed podaniem.Do nasączenia ciasta można użyć mniejszej ilości
herbaty niż zakłada to przepis.