ßßß Cookit - przepis na Ciasto przekładane śmietaną 18 i galaretką z musem truskawkowym.

Ciasto przekładane śmietaną 18 i galaretką z musem truskawkowym.

nazwa

Wykonanie

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki. Znalazłam kilka podobnych przepisów na stronach innych blogów kulinarny. O
czywiście przepis dostosowałam do smaku moich domowych łasuchów.
Składniki:
- 6 jajek
-1,1/3 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1,1/3 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-70 dag truskawek
-2 galaretki truskawkowe
- 2,1/2 szklanki śmietany 18% , gęstej.
Tortownica o średnicy 28 cm, papier do pieczenia na dno tortownicy.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Masę jajeczną ubijamy około 5 minut.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia mieszamy razem. Przesiewamy
przez sitko do ubitej masy jajecznej . Delikatnie mieszamy do połączenia się
składników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach C
około 60 minut. Do suchego patyczka. W zależności od piekarnika czas pieczenia
może być krótszy . Gorący biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na dwa blaty. Ponownie
wkładamy pierwszy gorący blat biszkoptu do tortownicy. Na wierzch wylewamy
śmietanę i przykrywamy drugim gorącym blatem biszkoptu. Pozostawiamy do
całkowitego wystudzenia.
rozpuszczamy w 1,1/2 szklance gorącej wody. Po ostudzeniu łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami. Jeżeli lubicie słodsze ciasto to można dosłodzić truskawki cukrem.
Na ostudzone ciasto wylewamy tężejący mus truskawkowy .
Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie ciasto jest delikatne , wilgotne i rozpływa się w ustach.
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/06/ciasto-przekadane-smietana-18-i.html