Wykonanie
Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki. Znalazłam kilka podobnych przepisów na stronach innych blogów kulinarny. Oczywiście przepis dostosowałam do smaku moich domowych łasuchów.
Składniki:- 6
jajek-1,1/3 szklanki
mąki pszennej-1 łyżka
mąki ziemniaczanej-1,1/3 szklanki
cukru-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-70 dag
truskawek-2
galaretki truskawkowe- 2,1/2 szklanki
śmietany 18% , gęstej.Tortownica o średnicy 28 cm, papier do pieczenia na dno tortownicy.Wykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy pianę , pod koniec ubijania dodajemy
cukier.Ciągle ubijając dodajemy
żółtka. Masę jajeczną ubijamy około 5 minut.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną ,
proszek do pieczenia mieszamy razem. Przesiewamyprzez sitko do ubitej masy jajecznej . Delikatnie mieszamy do połączenia sięskładników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach Cokoło 60 minut. Do suchego patyczka. W zależności od piekarnika czas pieczeniamoże być krótszy . Gorący
biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na dwa blaty. Ponowniewkładamy pierwszy gorący blat
biszkoptu do tortownicy. Na wierzch wylewamy
śmietanę i przykrywamy drugim gorącym blatem
biszkoptu. Pozostawiamy docałkowitego wystudzenia.rozpuszczamy w 1,1/2 szklance gorącej
wody. Po ostudzeniu łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami. Jeżeli lubicie słodsze ciasto to można dosłodzić
truskawki cukrem.Na ostudzone ciasto wylewamy tężejący mus
truskawkowy .Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie ciasto jest delikatne , wilgotne i rozpływa się w ustach.