ßßß


SKŁADNIKI:Biszkopt:4 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliMasa:70 dag truskawek2 kisiele truskawkowe z cukrem1 kostka masła1 szklanka wodyDo dekoracji:30 dag truskawek2 galaretki truskawkoweWYKONANIEBiałka ubijamy ze szczypta soli na pulchną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie.Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min.Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa.
Przygotowujemy masę.Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok.
Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy masło i miksujemy.
Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej
Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.