Wykonanie
Ciasto , które prezentuje na blogu powstało na bazie ciasta ananasowiec, ale zmodyfikowane przeze mnie i tylko z
truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z
ananasów ananasowie c to z
truskawek truskawkowiec . Ciasto bardzo pyszne,
winne Polecam
SKŁADNIKI:
Biszkopt:4
jajka½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa:70 dag
truskawek2
kisiele truskawkowe z
cukrem1 kostka
masła1 szklanka
wodyDo dekoracji:30 dag
truskawek2
galaretki truskawkoweWYKONANIE
Białka ubijamy ze szczypta
soli na pulchną masę, dodajemy
cukier i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie.Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min.
Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa.
Przygotowujemy masę.
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do
ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki
truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok.
Kisiele rozprowadzamy w szklance
wody. Wlewamy do
truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy
masło i miksujemy.
Masę wylewamy na
biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
W tym czasie 2
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach
wody.
Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na
masie truskawkowej
Zalewamy tężejąca
galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.