ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z karmelizowanym rabarbarem

Kruche babeczki z karmelizowanym rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon na rabarbar trwa a ja staram się z niego korzystać jak tylko mogę. Dlatego w moich wypiekach króluje właśnie rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć bywa on zaskoczeniem dla degustujących. ;-) Kruche babeczki, ze słodko-kwaśnym wkładem w postaci karmelizowanego rabarbaru są pysznym pomysłem na deser.
Kruche babeczki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
130g zimnego masła
50g cukru
szczypta soli
1 jajko L
Nadzienia:
400g rabarbaru
10 łyżek cukru
1 opakowania kisielu truskawkowego
1 szklanka wody
1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.
2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Wykładamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15-20 minut. Studzimy.
3. Rabarbar myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie. Na patelnię przekładamy cukier, podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy wrzucamy rabarbar i smażymy przez około 7 minut. Po tym czasie wlewamy wodę z kisielem, gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.
4. Do babeczek przekładamy po łyżce przygotowanego nadzienia.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/kruche-babeczki-z-karmelizowanym.html