Wykonanie
Sezon na
rabarbar trwa a ja staram się z niego korzystać jak tylko
mogę. Dlatego w moich wypiekach króluje właśnie
rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć bywa on zaskoczeniem dla degustujących. ;-) Kruche babeczki, ze słodko-kwaśnym wkładem w postaci karmelizowanego
rabarbaru są pysznym pomysłem na deser.
Kruche babeczki:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej130g zimnego
masła50g
cukruszczypta
soli1
jajko LNadzienia:400g
rabarbaru10 łyżek
cukru1 opakowania
kisielu truskawkowego1 szklanka
wody1.
Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę
wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Wykładamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15-20 minut. Studzimy.3.
Rabarbar myjemy i kroimy w nieduże kawałki.
Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie. Na patelnię przekładamy
cukier, podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy wrzucamy
rabarbar i smażymy przez około 7 minut. Po tym czasie wlewamy
wodę z
kisielem, gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.4. Do babeczek przekładamy po łyżce przygotowanego nadzienia.