ßßß
Kruche babeczki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej130g zimnego masła50g cukruszczypta soli1 jajko LNadzienia:400g rabarbaru10 łyżek cukru1 opakowania kisielu truskawkowego1 szklanka wody1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Wykładamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15-20 minut. Studzimy.3. Rabarbar myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie. Na patelnię przekładamy cukier, podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy wrzucamy rabarbar i smażymy przez około 7 minut. Po tym czasie wlewamy wodę z kisielem, gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.4. Do babeczek przekładamy po łyżce przygotowanego nadzienia.

