ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowe igloo pełne truskawek

Biszkoptowe igloo pełne truskawek

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Pyszna Kuchnia wiedziałam, że pierwszą czynnością, którą rozpocznę następny dzień będzie pieczenie. Nawet nie wyobrażacie sobie z jakim zapałem wstałam! Może wygląda na skomplikowane, ale to tylko pozory. Jeśli lubicie piec ciasta biszkoptowe z różnymi kremami, musami i owocami, to ten wypiek jest zdecydowanie dla Was. Swoją wyjątkowość zawdzięcza innej formie podania. Autorka przepisu posłużyła się nazwą "Wykwintny truskawkowiec", Autorka mojej inspiracji z bloga Pyszna Kuchnia " Ciasto z truskawkami", a mi wygląda na igloo, więc taką nazwę zaproponowałam dla tego niezwykłego wypieku.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła.
Składniki na masę truskawkową:
- 2 galaretki truskawkowe (ja użyłam owoców leśnych),
- 1 szklanka wrzącej wody,
- 500 g truskawek.
Dodatkowo do dekoracji: cukier puder lub pół tabliczki czekolady.
1. Potrzebujemy dwóch form do ciasta, najlepiej o wymiarach 22x27 oraz 8x27 (keksówka). Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misie miksera ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, a następnie (zmniejszając obroty na najwolniejsze) po jednym żółtku. Na koniec bardzo powoli (najlepiej po 1 łyżce) dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ostudzone masło. Formę o wymiarach 22x27 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy galaretki - rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Truskawki myjemy, a następnie połowę z nich miksujemy blenderem na gładki mus. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy. Po wystudzeniu galaretek, dodajemy do nich truskawkowy mus, mieszamy i chłodzimy, by jak najszybciej zastygł. Kolejne kroki pokażę Wam wraz z obrazkami.
2. Po upieczeniu ciasto natychmiast (wraz z papierem) wkładamy do keksówki. Lekko dociskamy, by dostosować do formy. Pamiętajcie, by "wysokość" obu boków była identyczna.
3. Kiedy ciasto wystygnie, układamy na nim pokrojone truskawki.
4. Galaretka będzie gotowa do wylania na biszkopt, gdy zacznie tężeć. W przeciwnym wypadku może wsiąknąć w ciasto. Całość natychmiast wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
5. Po ok. dwóch godzinach ostrożnie wyjmujemy ciasto na deskę wyłożoną folią aluminiową. W tym celu najlepiej przyłożyć deskę do keksówki, a następnie przewrócić je do góry nogami. Ostrożnie zrywamy papier. Na koniec możemy udekorować ciasto cukrem pudrem lub polewą czekoladową (rozpuściłam pół tabliczki czekolady w kąpieli wodnej - czekoladę umieściłam w woreczku do mrożenia, a po rozpuszczeniu zrobiłam malutką dziurkę, dzięki której mogłam utworzyć wzorki jak z rękawa cukierniczego). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/06/biszkoptowe-igloo-pene-truskawek.html