Wykonanie
Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Pyszna Kuchnia wiedziałam, że pierwszą czynnością, którą rozpocznę następny dzień będzie pieczenie. Nawet nie wyobrażacie sobie z jakim zapałem wstałam! Może wygląda na skomplikowane, ale to tylko pozory. Jeśli lubicie piec ciasta
biszkoptowe z różnymi kremami, musami i
owocami, to ten wypiek jest zdecydowanie dla Was. Swoją wyjątkowość zawdzięcza innej formie podania. Autorka przepisu posłużyła się nazwą "Wykwintny truskawkowiec", Autorka mojej inspiracji z bloga Pyszna Kuchnia " Ciasto z
truskawkami", a mi wygląda na igloo, więc taką nazwę zaproponowałam dla tego niezwykłego wypieku.
Składniki na
biszkopt:- 4
jajka,- szczypta
soli,- 1/2 szklanki
cukru,- 3/4 szklanki
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 50 g roztopionego i ostudzonego
masła.Składniki na masę
truskawkową:- 2
galaretki truskawkowe (ja użyłam
owoców leśnych),- 1 szklanka wrzącej
wody,- 500 g
truskawek.Dodatkowo do dekoracji:
cukier puder lub pół tabliczki
czekolady.1. Potrzebujemy dwóch form do ciasta, najlepiej o wymiarach 22x27 oraz 8x27 (keksówka). Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misie miksera ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Pod koniec dodajemy stopniowo
cukier, a następnie (zmniejszając obroty na najwolniejsze) po jednym
żółtku. Na koniec bardzo powoli (najlepiej po 1 łyżce) dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz ostudzone
masło. Formę o wymiarach 22x27 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy
galaretki - rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej
wody.
Truskawki myjemy, a następnie połowę z nich miksujemy blenderem na gładki mus. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy. Po wystudzeniu
galaretek, dodajemy do nich
truskawkowy mus, mieszamy i chłodzimy, by jak najszybciej zastygł. Kolejne kroki pokażę Wam wraz z obrazkami.
2. Po upieczeniu ciasto natychmiast (wraz z papierem) wkładamy do keksówki. Lekko dociskamy, by dostosować do formy. Pamiętajcie, by "wysokość" obu
boków była identyczna.
3. Kiedy ciasto wystygnie, układamy na nim pokrojone
truskawki.
4.
Galaretka będzie gotowa do wylania na
biszkopt, gdy zacznie tężeć. W przeciwnym wypadku może wsiąknąć w ciasto. Całość natychmiast wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
5. Po ok. dwóch godzinach ostrożnie wyjmujemy ciasto na deskę wyłożoną folią aluminiową. W tym celu najlepiej przyłożyć deskę do keksówki, a następnie przewrócić je do góry nogami. Ostrożnie zrywamy papier. Na koniec możemy udekorować ciasto
cukrem pudrem lub
polewą czekoladową (rozpuściłam pół tabliczki
czekolady w kąpieli
wodnej -
czekoladę umieściłam w woreczku do mrożenia, a po rozpuszczeniu zrobiłam malutką dziurkę, dzięki której mogłam utworzyć wzorki jak z rękawa cukierniczego). Smacznego!