ßßß
biszkopt:4 jajka1/2 szklanka cukru1/2 szklanka mąki pszennej1/4 szklanka mąki ziemniaczanejMasa truskawkowa:1/2 – 1 kg zamrożonych truskawek2 galaretki truskawkoweMasa śmietankowa:250 g serka mascarpone500 ml śmietanki 30%4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynydodatkowo:2 galaretki truskawkoweUpiec biszkopt: białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, dodać żółtka a pod koniec dodać przesiane mąki. Piec w temp 160°C na blaszce 25×30 cm.Truskawki odmrozić, dodać galaretkę w proszku i podgrzewać do rozpuszczenia galaretki.Truskawki wystudzić i tężejącą masę truskawkową wylać na ostudzony biszkopt.Serek mascarpone połączyć ze śmietanką i ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie napęczniałą podgrzać do rozpuszczenia.Żelatynę dodać do masy śmietankowej i wyłożyć na masę truskawkową.Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawić do stężenia.Tężejącą galaretkę wylać na wierzch i odstawić ciasto do całkowitego stężenia.Smacznego!!