ßßß
Cookit - przepis na Truskawkowa delicja
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Truskawkowa delicja
Składniki
Cukier
Cukier puder
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Ser mascarpone
Śmietana kremówka
Truskawka
Żelatyna
Galaretka truskawkowa
Wykonanie
Truskawkowa delicja to ciasto z ” potrzeby chwili” czyli sposób na wykorzystanie zamrożonych
truskawek
i ochota na kawałek
owocowego
ciasta.Tak powstało ciasto, które znika w oka mgnieniu.Gorąco polecam!!
biszkopt
:4
jajka
1/2 szklanka
cukru
1/2 szklanka
mąki pszennej
1/4 szklanka
mąki ziemniaczanej
Masa truskawkowa:1/2 – 1 kg zamrożonych
truskawek
2
galaretki truskawkowe
Masa śmietankowa:250 g
serka mascarpone
500 ml
śmietanki 30%
4 łyżki
cukru pudru
4 łyżeczki
żelatyny
dodatkowo:2
galaretki truskawkowe
Upiec
biszkopt
:
białka
ubić na sztywno z dodatkiem
cukru
, dodać
żółtka
a pod koniec dodać przesiane
mąki
. Piec w temp 160°C na blaszce 25×30 cm.
Truskawki
odmrozić, dodać
galaretkę
w proszku i podgrzewać do rozpuszczenia
galaretki
.
Truskawki
wystudzić i tężejącą masę
truskawkową
wylać na ostudzony
biszkopt
.
Serek
mascarpone
połączyć ze
śmietanką
i ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania
cukier puder
.
Żelatynę
namoczyć w zimnej wodzie a następnie napęczniałą podgrzać do rozpuszczenia.
Żelatynę
dodać do masy śmietankowej i wyłożyć na masę
truskawkową
.
Galaretki
rozpuścić w połowie
wody
podanej na opakowaniu i odstawić do stężenia.Tężejącą
galaretkę
wylać na wierzch i odstawić ciasto do całkowitego stężenia.Smacznego!!
Źródło:
http://kucharzenieedi.pl/truskawkowa-delicja
Przepisy powiązane
Pianka truskawkowa na biszkopcie z galaretką
Pianka truskawkowa na biszkopcie z galaretką
Pianka truskawkowa na biszkopcie z galaretką
Pianka truskawkowa na biszkopcie z galaretką
Pianka truskawkowa na biszkopcie z galaretką
Składniki powiązane (0)