Wykonanie
Pyszne ciasto ,bardzo łatwedo przygotowania,
biszkoptz
czekoladowym budyniem ,
biszkoptami nasączonymi w
alkocholu i
czekoladową smietanką.
Składniki na ciemny
biszkopt:-4
jajka-1 szklanka
mąki-1 łyżka
kakao-1/2 łyżeczki
sody-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-3/4 szklanki
cukru-3 łyzki
oleju-1 łyżka
wodyNasączenie do
biszkopta :-Przygotować pończ z
wody z
cytryną i
cukrem i
spirytusemSkładniki na masę budyniową-3 szklanki
mleka-2 budynie
czekoladowe-1 gorzka lub
deserowa czekolada(10 dkg)-8 łyżek
cukru-1 kostka
masła-25 g
spirytusu do masyCzęść
mleka odlać i rozmieszać, w nim budynie
czekoladowe z
cukrem.Pozostałe
mleko zagotować z
czekoladą,(1
czekolada) i do gotującego się
mleka wlać rozmieszany proszek z
cukrem ciągle mieszają.Następnie za pomocą miksera ,ucieramy
masło,dodając (zimny)
budyń i
alkochol-1 paczka
biszkoptów (20 dkg )-
alkochol do nasączenia
biszkoptówSkładniki na warstwę
śmietanową:-1/2 l
śmietany kremówki (36% )-1/2
czekolady gorzkiej lub deserowej-2 łyżeczki
żelatyny-1/4 szklanki
mleka (namoczyć
żelatynę)Najlepiej
śmietanę przegotować ,dodając
czekoladę i dobrze wystudzić ,następnie ubić i dodać
żelatynę rozpuszczoną ,schłodzoną i płynną do ubitej
śmietany ,dobrze łączymy2 łyżeczki
zelatyny namoczyć, w 1/4 szklanki
mleka jak napęcznieje rozpuścić.Wykonanie :1.
Biszkopt nasączyć2.Wyłożyć przygotowaną masę budyniowo-
czekoladową3.Na masę układamy nasączone
biszkopty w
wódce 4.Na
biszkopty wykładamy ubitą
śmietanę czekoladową z
żelatyną .5 Posypać startą
czekoladą lub
kakao6.Blacha 24 x 40Smacznego!!!!