ßßß

Składniki na ciemny biszkopt:-4 jajka-1 szklanka mąki-1 łyżka kakao-1/2 łyżeczki sody-1 łyżeczka proszku do pieczenia-3/4 szklanki cukru-3 łyzki oleju-1 łyżka wodyNasączenie do biszkopta :-Przygotować pończ z wody z cytryną i cukrem i spirytusemSkładniki na masę budyniową-3 szklanki mleka-2 budynie czekoladowe-1 gorzka lub deserowa czekolada(10 dkg)-8 łyżek cukru-1 kostka masła-25 g spirytusu do masyCzęść mleka odlać i rozmieszać, w nim budynie czekoladowe z cukrem.Pozostałe mleko zagotować z czekoladą,(1 czekolada) i do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek z cukrem ciągle mieszają.Następnie za pomocą miksera ,ucieramy masło,dodając (zimny)budyń i alkochol-1 paczka biszkoptów (20 dkg )-alkochol do nasączenia biszkoptówSkładniki na warstwę śmietanową:-1/2 l śmietany kremówki (36% )-1/2 czekolady gorzkiej lub deserowej-2 łyżeczki żelatyny-1/4 szklanki mleka (namoczyć żelatynę)Najlepiej śmietanę przegotować ,dodając czekoladę i dobrze wystudzić ,następnie ubić i dodać żelatynę rozpuszczoną ,schłodzoną i płynną do ubitej śmietany ,dobrze łączymy2 łyżeczki zelatyny namoczyć, w 1/4 szklanki mleka jak napęcznieje rozpuścić.Wykonanie :1.Biszkopt nasączyć2.Wyłożyć przygotowaną masę budyniowo-czekoladową3.Na masę układamy nasączone biszkopty w wódce 4.Na biszkopty wykładamy ubitą śmietanę czekoladową z żelatyną .5 Posypać startą czekoladą lub kakao6.Blacha 24 x 40Smacznego!!!!