ßßß Cookit - przepis na Czekoladowiec

Czekoladowiec

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto ,bardzo łatwe
do przygotowania,biszkopt
z czekoladowym budyniem ,biszkoptami nasączonymi w alkocholu i czekoladową smietanką.
Składniki na ciemny biszkopt:
-4 jajka
-1 szklanka mąki
-1 łyżka kakao
-1/2 łyżeczki sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-3 łyzki oleju
-1 łyżka wody
Nasączenie do biszkopta :
-Przygotować pończ z wody z cytryną i cukrem i spirytusem
Składniki na masę budyniową
-3 szklanki mleka
-2 budynie czekoladowe
-1 gorzka lub deserowa czekolada(10 dkg)
-8 łyżek cukru
-1 kostka masła
-25 g spirytusu do masy
Część mleka odlać i rozmieszać, w nim budynie czekoladowe z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować z czekoladą,
(1 czekolada) i do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek z cukrem ciągle mieszają.
Następnie za pomocą miksera ,ucieramy masło,dodając (zimny)budyń i alkochol
-1 paczka biszkoptów (20 dkg )
-alkochol do nasączenia biszkoptów
Składniki na warstwę śmietanową:
-1/2 l śmietany kremówki (36% )
-1/2 czekolady gorzkiej lub deserowej
-2 łyżeczki żelatyny
-1/4 szklanki mleka (namoczyć żelatynę)
Najlepiej śmietanę przegotować ,dodając czekoladę i dobrze wystudzić ,następnie ubić i dodać żelatynę rozpuszczoną ,schłodzoną i płynną do ubitej śmietany ,dobrze łączymy
2 łyżeczki zelatyny namoczyć, w 1/4 szklanki mleka jak napęcznieje rozpuścić.
Wykonanie :
1.Biszkopt nasączyć
2.Wyłożyć przygotowaną masę budyniowo-czekoladową
3.Na masę układamy nasączone biszkopty w wódce 4.Na biszkopty wykładamy ubitą śmietanę czekoladową z żelatyną .
5 Posypać startą czekoladą lub kakao
6.Blacha 24 x 40
Smacznego!!!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2015/09/czekoladowiec.html