Wykonanie
Witam, dzisiaj zaprezentuję coś z moich ulubionych rzeczy czyli desery:) Jeśli nie macie ochoty wybierać się do sklepu a potrzebujecie coś słodkiego do
kawy i macie pod ręką te składniki to zapraszam do dalszego czytania.Składniki na 18 babeczek:25 dag
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody4 łyżki
kakao2 łyżki
kawy rozpuszczalnej ( moim zdaniem takie
espresso z ekspresu było by lepsze)15 dag
cukru250 ml
mleka 3,5%1
jajko90 ml
olejuDo dekoracji:tabliczka
gorzkiej czekolady( 10 dag )5-6 łyżek
śmietanki 30%2 łyżki
cukrusłoiczek
konfitur z całych
czereśni lub
wiśni( mogą też być
wiśnie w
spirytusie tak jak w moim przypadku)Przygotowanie:W naczyniu wymieszać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
kakao,
cukrem i
kawą rozpuszczalną.W drugim naczyniu lekko wymieszać
mleko z
olejem i
jajkiem. Do mieszania użyć trzepaczki lub mieszadełka.Do "suchych" składników dodać składniki "mokre" i lekko wymieszać tak, aby pozostały niewielkie grudki.Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.Po wyjęciu muffinek z piekarnika odczekać kilka minut, aż lekko przestygną, wyjąć je z foremek na talerz.Przygotowanie dekoracji:Połamana na cząstki
czekoladę włożyć do naczynia i ogrzewać nad parą. Mieszając, dodać
cukier i
śmietankę Gdy masa czekoladowa będzie jednolita odstawić na około 10 minut do ostygnięcia.Na upieczone babeczki nakładać łyżeczką masę
czekoladową i udekorować
wiśniami.