Wykonanie
To piękne, a na dodatek pyszne ciasto "wyczarował" Hubert .To jego debiut cukierniczy i od razu
powiem, że może spokojnie robić kolejne wypieki :)Podziwiam, bo ten
młody Pan sporo się napracował. Zobaczcie sami :)Składniki :1/2 szklanki
mąki3
jajka1/2 szklanki
cukrutroszkę mniej niż pół łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
kakao1 i 1/2 łyżki
wody i tyle
oleju35 g startej na grubych oczkach
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie :
Mąkę mieszamy z
cynamonem, proszkiem,
kakao i
czekoladą.
Jajka miksujemy z
cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy
olej i
wodę i nadal chwilkę miksujemy.Dodajemy składniki suche i mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się połącząMasę wylewamy do tortownicy (średnica 21 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczeniaPieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Wyjmujemy, studzimy, dzielimy na dwie części.
Masa
mascarpone250 g
mascarpone400 g
kremówki 30%4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny100 ml
wody wrzącej2 łyżki mocnej
kawy2 dojrzałe
bananyPrzygotowanie kremu:
Żelatynę zalewamy
wodą, dodajemy
kawę, mieszamy, aż składniki się połączą, studzimy
Mascarpone miksujemy z kremówką, aż powstanie bardzo gęsta masaDodajemy
żelatynę i
cukier puder. Połowę masy wykładamy na mocno nasączony ( około 120-150 ml
kawy) blat, na to układamy
banany pokrojone w grube plastry i wykładamy pozostałą masęGórny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy
mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc.Polewa100 g
gorzkiej czekolady7 łyżek
mleka1 łyżka
masłaCzekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto.
Przepis stąd