Wykonanie
Przepis na to ciasto
marchewkowe mam już od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki.
Mogę powiedzieć , że na 100% jest to moje ulubione ciasto. Jest pyszne z dodatkami (jak u mnie dziś), ale tak samo dobrze smakuje bez nich. Dzięki
marchewce jest bardzo wilgotne ( a nawet mokre ),mocno
kakaowe, a do tego ma niesamowity zapach.
Ciastem wszyscy się zachwycają, więc zapraszam do wypróbowania.
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/492466512.JPG)
SKŁADNIKI:*ciasto:1 szklanka
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru4
jajka25 g
kakao1/2 szklanki
oleju1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 tabliczka
gorzkiej czekolady3 średniej wielkości
marchewki*krem:ok. 220 ml
śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki
cukru pudru250 g
serka mascarponeborówki amerykańskie,
truskawki ( ew. inne ulubione miękkie
owoce sezonowe)- ilość zależna od upodobań :-)*polewaPolewę tą robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona, ma konsystencję
galaretki, tworzy piękną, gładką i błyszczącą taflę i najważniejsze: nie jest ciężka "margarynowa". Przepis znalazłam na świetnym blogu Moje Wypieki . Ja zmniejszyłam tylko ilość
cukru.100 g
cukru50 ml
wody50 g
kakao100 ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
żelatynyWYKONANIE:*ciasto
Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Czekoladę rozpuścić na parze w tzw. kąpieli
wodnej.
Jajka mikserem ubić (także na parze w kąpieli
wodnej) do uzyskania puszystej masy.Ubite
jajka z
cukrem zdjąć z garnka z gorącą
wodą.Do masy jajecznej przesiać
mąkę i
kakao i wymieszać (łyżką! Od tej
pory nie używamy miksera!) niezbyt dokładnie.Wlać
olej i lekko wymieszać.Dodać roztopioną
czekoladę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i wymieszać.Na koniec dodajemy startą
marchewkę i mieszamy do połączenia składników.W cieście mogą być grudki. Ciasto przelewamy do tortownicy 24 cm z wyłożonym na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy 50 min. w temp. 175 stopni C. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!*kremDobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno w trakcie dodając
cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce
serka mascarpone i miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera.*polewa
Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać zimną
wodą do napęcznienia.Do garnuszka wsypujemy
cukier, dodajemy
wodę i zagotowujemy do rozpuszczenia
cukru. Dodajemy
kakao i
śmietankę i mieszamy rózgą do połączenia składników. Zagotować. Nie można
miesza zbyt długo, ponieważ powstaną grudki i pęcherzyki powietrza trudne do usunięcia. Do gorącej polewy dodać
żelatynę i dokładnie ją wymieszać. Polewę wystudzić, kontrolując jej gęstość.Lekko gęstniejącą polać ciasto.
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/-1258921278.JPG)
Wystudzone (musi być zimne) ciasto
marchewkowe przeciąć na dwa blaty.
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/-1662340701.JPG)
Na blat wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego (lub łyżką) masę
śmietanową, posypać
borówkami i pokrojonymi w mniejsze kawałki
truskawkami i przykryć drugim blatem lekko go dociskając.
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/1074048685.JPG)
Przełożone ciasto polać polewą.
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/-1749438936.JPG)
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok. 2-3 h.
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/455899646.JPG)
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/-652107683.JPG)
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/533402635.JPG)
![](/Data/Images/dolcesaltato.blogspot.com\2015_slash_05_slash_marchewkowo-czekoladowy-torcik-z/l/1620970259.JPG)