Wykonanie
Jesienno-bura aura nastraja nas zawsze nieco pesymistycznie. By temu pesymizmowi nie ulec bierzemy się za pieczenie. Mamy zajęcie, które odpędza ponure myśli, a poza tym nie ma to jak nieco słodkości w deszczowy dzień :) W ostatnich dniach wypróbowałyśmy nowy przepis znaleziony w Internecie na pyszny
kawowy torcik z
bananami. Fajny ciemny
biszkopt nasączony
kawą, pyszny, delikatny krem z
bananami, a całość wykończona
czekoladową polewą. Smakowitości!
Składniki:
Biszkopt:2/3 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru4
jajka50g startej
gorzkiej czekolady2 łyżki
wody2 łyżki
oleju1 ½ łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa kawowa:650 ml
śmietany kremówki 30%250 g
mascarpone5 łyżek
cukru pudru4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
żelatyny120 ml wrzątkuDodatkowo: 3
bananyPoncz:150 ml mocnej
kawyPolewa:100g
gorzkiej czekolady (1 tabliczka)10 łyżek
mleka1 łyżka
masłaPrzygotowanie ciasta zaczynamy od
biszkoptu.
Jajka ubijamy wraz z
cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy
wodę i
olej. Wyłączamy mikser.
Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej
kakao,
cynamon,
proszek do pieczenia i
czekoladę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ręcznie, aby zachować puszystość. Średniej wielkości tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to powstałą masę i wkładamy do nagrzanego na 250 stopni piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu studzimy
biszkopt.Przygotowanie masy kawowej rozpoczynamy od połączenia
żelatyny wraz z
kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem
śmietanę kremówkę wraz z
serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy
cukier oraz przestudzoną
kawę. Miksujemy aż składniki połączą się.Wystudzony
biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną
kawą, nakładamy połowę masy,
banany i resztę kremu. Całość wykańczamy drugim
biszkoptem również nasączonym
kawę. Dociskamy do siebie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Ostatni etap to przygotowanie polewy. W kąpieli
wodnej łączymy
czekoladę wraz z
mlekiem i
masłem. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady. Wylewamy polewę na ciasto i rozprowadzamy po wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie i wcinamy:)
wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie i wcinamy:)