ßßß Cookit - przepis na Torcik z bananami

Torcik z bananami

nazwa

Wykonanie

Jesienno-bura aura nastraja nas zawsze nieco pesymistycznie. By temu pesymizmowi nie ulec bierzemy się za pieczenie. Mamy zajęcie, które odpędza ponure myśli, a poza tym nie ma to jak nieco słodkości w deszczowy dzień :) W ostatnich dniach wypróbowałyśmy nowy przepis znaleziony w Internecie na pyszny kawowy torcik z bananami. Fajny ciemny biszkopt nasączony kawą, pyszny, delikatny krem z bananami, a całość wykończona czekoladową polewą. Smakowitości!
Składniki:
Biszkopt:
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
4 jajka
50g startej gorzkiej czekolady
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
650 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
120 ml wrzątku
Dodatkowo: 3 banany
Poncz:
150 ml mocnej kawy
Polewa:
100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
10 łyżek mleka
1 łyżka masła
Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i czekoladę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ręcznie, aby zachować puszystość. Średniej wielkości tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to powstałą masę i wkładamy do nagrzanego na 250 stopni piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt.
Przygotowanie masy kawowej rozpoczynamy od połączenia żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się.
Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną kawą, nakładamy połowę masy, banany i resztę kremu. Całość wykańczamy drugim biszkoptem również nasączonym kawę. Dociskamy do siebie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ostatni etap to przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej łączymy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylewamy polewę na ciasto i rozprowadzamy po wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie i wcinamy:)
wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie i wcinamy:)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/09/torcik-z-bananami.html