Wykonanie
Dziś wybrałem się na zakupy i nabyłem kilka wypiekowych akcesoriów, w związku z tym nie mogłem powstrzymać się przed upieczeniem tych kolorowych babeczek.

Do babeczek potrzebujesz:- 150g
mąki- 150g
cukru- 150g
masła- 3
jajek- 2 łyżeczek
proszku do pieczenia- łyżki
mleka-
aromatu waniliowego
Utrzyj
masło z
cukrem, następnie dodaj
mąkę,
jajka proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu i
mleko.Napełnij papilotki do 2/3 wysokości i piecz 15 - 20 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C. Zanim zaczniesz nakładać lukry, pozwól
ciastkom ostygnąć.Do kolorowego lukru potrzebujesz:- 200g
cukru pudru- 50g
wody- łyżeczki
miodu- kilku
barwnika spożywczegoWszystkie składniki połącz w garnku, następnie podgrzej na małym ogniu by wszystkie grudki się rozpuściły,
lukier dość szybko zastyga, jeśli stężeje zanim go nałożysz wystarczy ponownie go podgrzać dodając nieco
wody. Nakładanie na babeczki można przeprowadzić na dwa sposoby: moczyć każdą babeczkę w lukrze lub używając noża nakładać go na
ciastka.Do lukru plastycznego potrzebujesz:- 400g
cukru pudru- 2 łyżeczek
żelatyny- 2 łyżeczek glukozy(koniecznie)- 35g
wody- opcjonalnie barwnik
Wodę podgrzej, dodaj
żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj glukozę i stopniowo wsypuj
cukier puder wyrabiając
lukier jak ciasto.Gotowe nie powinno zbytnio przywierać. Jeśli chcesz kolorowy
lukier, możesz dodać
barwnika spożywczego.
Lukier łatwo wysycha, zabezpiecz go umieszczając w worku foliowym. Szkodzi mu również
woda, przez nią się rozpływa; jednak sprawdza się ona idealnie przy klejeniu
cukrowych elementów, wystarczy odrobina naniesiona pędzelkiem by przytwierdzić małe dekoracje.

Smacznego!!!