Wykonanie
Cześć!Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do przygotowania babeczek wielkanocnych!

Z zajączkami, kurczaczkami, pisankami, zieloną trawką i kwiatuszkami!Na pewno przywołają wiosnę!Ciasto i krem przygotujecie niezwykle łatwo, a dekorowanie będzie wielką frajdą zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci :-)Wszystkie artykuły dekoracyjne od papilotek, przez barwniki, posypki, aż po wykrawaczki i tylki do szprycy znajdziecie w sklepie Beetlebits .Wszystkie artykuły możecie również zobaczyć na własne oczy w ich sklepie stacjonarnym w
Krakowie.

Nawet są u nich moje babeczki! :-)

Zapraszam!Składniki:Ciasto:200 g
mąki pszennej200 g
cukru120 g
masła (o temperaturze pokojowej)125 ml
mleka2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu waniliowegoKrem:250 ml
mleka4 łyżki
mąki200 g
masła (o temperaturze pokojowej)1 szklanka
cukru pudrukilka kropel
aromatu cytrynowegozielony
barwnik spożywczycukrowa masa plastyczna
barwniki spożywczeposypka cukrowa w kształcie kwiatówWykonanie:Pracę rozpoczynamy od upieczenia babeczek.
Masło ucieramy razem z
cukrem, na puszystą masę, aby trwało to krócej możemy się wspomóc mikserem. Następnie dodajemy
mleko i
jajka i dalej ucieramy.Do oddzielnego naczynia przesiewamy
mąkę i proszek.Do mokrych składników stopniowo dodajemy składniki suche, mieszamy je dokładnie mikserem bądź trzepaczką. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu.Papilotki napełniamy
ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st.Po upieczeniu dokładnie je studzimy.

W czasie pieczenia możemy zająć się masą
cukrową. Jeśli mamy ją już kolorową, po prostu ją wałkujemy na ok. 2 mm grubości i wycinaczkami wycinamy nasze wielkanocne motywy. Jeśli mamy białą masę, dodajemy szczyptę barwnika i dokładnie wyrabiamy.Jeśli masa delikatnie się kruszy, wystarczy ją rozgrzać dłońmi i dokładnie wyrobić.

Następnie przygotujmy nasz krem. Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy.Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Kiedy osiągnie konsystencję gęstego budyniu, zestawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Masa musi być zimna.
Masło podobnie jak przy cieście, ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat, barwnik i powoli, po łyżce dodajemy krem mączny, ciągle miksując.Masa musi być całkiem gładka, może to potrwać kilka minut.

Babeczki dekorujemy tak, aby krem imitował trawę. Figurki podpieramy większą ilością kremu za nią, a kwiatki rozsypujemy tak, aby wydawało się, że zwierzak
siedzi na łące.Smacznego!