ßßß
Cookit - przepis na Niebiańska rozkosz - kakaowy biszkopt + budyń + kawowa bita śmietana
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Niebiańska rozkosz - kakaowy biszkopt + budyń + kawowa bita śmietana
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka
Kakao
Proszek do pieczenia
Woda
Zapach śmietankowy
Mleko
Masło
Zapach waniliowy
Śmietanka
Kawa rozpuszczalna
Żelatyna
Śmietana kremówka
Cukier puder
Białko
Żółtko
Wykonanie
Przepis znaleziony w jakimś kulinarnym kalendarzu ściennym.Ciacho jest po prostu przepyszne! Ilość
cukru
zredukowana, przez co nie jest przeraźliwie słodkie.Trzy różne warstwy, całość smakuje wybornie!Polecam
budyń śmietankowy
zamiast karmelowego.Blacha 21 x 32 cmCo trzeba?
biszkopt
:4
jajka
70 g
cukru
90 g
mąki
1 kopiasta łyżka
kakao
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
poncz:1/3 szklanki
wody
+ 5-6 kropel
aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:3 szklanki
mleka
200 g
masła
6-7 kropel
aromatu waniliowego
2 budynie
śmietankowe
Masa śmietankowa:1 łyżka
kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej
wody
2 łyżki
żelatyny
600 ml
śmietanki 30%
2-3 łyżki
cukru pudru
+ opcjonalnie starta
gorzka czekolada
na wierzchCo i jak?
biszkopt
:Oddzielić
białka
od
żółtek
.
Białka
ubić z
cukrem
, dodać
żółtka
i dalej ubijać.
Mąkę
wymieszać z
kakao
i
proszkiem do pieczenia
, wsypać do ubitych
jajek
.Delikatnie wymieszać, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu, ostudzić i nasączyć ponczem.Masa budyniowa:Zagotować 2 szklanki
mleka
z
masłem
i
aromatem waniliowym
, dodać rozpuszczone w pozostałym
mleku
budynie. Chwilkę pogotować i przelać gorącą masę na upieczony
biszkopt
. Całość wystudzić.Masa śmietankowa:
Kawę
zalać gorącą
wodą
, wsypać
żelatynę
i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.Schłodzoną
śmietankę
ubić z
cukrem pudrem
. Dodać
kawę
z
żelatyną
i wymieszać.Masę przełożyć na poprzednią budyniową.Na wierzch można zetrzeć
gorzką czekoladę
.Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.Smacznego!
Źródło:
http://megs-88.blogspot.com/2015/11/niebianska-rozkosz-kakaowy-biszkopt.html
Przepisy powiązane
Składniki powiązane (0)