Wykonanie
Zapraszam na pyszny, kruchy placek na bazie
sera smażonego w dwóch smakach-
czekoladowym i makowym. Ciasto przygotowałam na pełnoziarnistej
mące żytniej i miodzie, dzięki
czemu zyskuje ono nie tylko na smaku, ale również na walorach zdrowotnych. Rwane placki przełożyłam pysznymi
śliwkami (jedne z moich ukochanych
owoców) faszerowanymi wielkopolskim
serem smażonym utartym z
miodem spadziowym i odrobiną
wanilii.
Śliwkowy smak podkręca dodatkowo odrobina suski sechlońskiej. Prosty a zarazem wykwintny deser gotowy!SkładnikiNa ciasto:· 500 g
mąki pełnoziarnistej żytniej· 100 g dark muscovado· 6 łyżek
miodu spadziowego· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia· 200 g
sera smażonego· 2
żółtka· 150 g zimnego
masła· 1/4 szklanki
oleju· skórka z jednej
cytryny· czubata łyżka
kakao· 2 garście
makuZ podanych składników wyrabiamy ciasto - łączymy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
skórkę z cytryny, dodajemy
masło i dobrze siekamy. Dodajemy
żółtka,
miód,
olej i
ser- wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej dodajemy
kakao i ponownie zagniatamy. Do jasnej dodajemy 2 duże garście
maku.· ok 800 g
śliwek· kilka sztuk suszonych
śliwek· łyżka
bułki tartej· 1 -2 łyżki
miodu spadziowego200 g
sera smażonego· łyżeczka ekstraktu
waniliowego·
cukier puder do dekoracji
Ser ucieramy z
miodem i ekstraktem
waniliowym.
Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
Śliwki pozbawiamy pestek, w miejsce pestki dajemy
miodowy ser i kawałek
suszonej śliwki. Ciemne ciasto "rwiemy" na małe kawałeczki, którymi wykładamy dużą prostokątną blachę wysmarowaną
masłem i obsypaną
mąką. Na ciasto wykładamy faszerowane połówki
śliwek, posypujemy je równomiernie
bułką tartą. Na
owoce "rwiemy" drugą -
makową- część ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg, ok. 45 minut. Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego!