Wykonanie
Efekt wykorzystania nadmiaru
białek, czyli ciasto
makowe o cytrynowej nucie, zwane też mrówkowcem lub jednoszklankowcem. Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz tylko na przepis: nawet specjalnie nie trzeba go notować, bo jest naprawdę łatwy do zapamiętania. No to do dzieła :)

Składniki:

1 szklanka
maku1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
mąki1 kostka rozpuszczonego
masła (lub 3/4 szklanki = 180 ml
oleju)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytryny1 szklanka
białek (7-8 szt., w zależności od wielkości)
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki suche, dodać rozpuszczone masło/
olej i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do pozostałych składników. Ciasto przełożyć do małej keksówki nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45-50 minut, u mnie 50 min. (do momentu suchego patyczka). Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.