Wykonanie
Każdy kto piecze zna problem
białek pozostających po wypiekach. :-) Kiedyś je wyrzucałam, teraz nauczyłam się zbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie
żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem
maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej.

6
białekszczypta
soli3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru1/2 szklanki suchego
maku100g
masła1/3 szklanki
soku z cytryny1.
Masło roztapiamy, studzimy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy
cukier puder.3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno:
mąkę,
mak,
masło,
sok z cytryny.4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy.
Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie
wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru.

