Wykonanie
Na pewno często zostają Wam same
białka jajek i nie wiecie co z nimi zrobić? Przepis na
bezy już Wam kiedyś prezentowałam. Tym razem zdecydowałam się na ciasto piegus, które
jadłam nie raz, a jeszcze nigdy nie robiłam u siebie. I to był strzał w 10! Proste w wykonaniu, niezwykle szybkie i baaardzo smaczne.
Składniki na keksówkę 30 x 10 cm:8
białek3/4 szklanki
cukru pudru1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
maku150 g
masła+ szczypta
soli,
masło do posmarowania formy1.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.2.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Można dodać szczyptę
soli, wówczas piana łatwiej się ubija.3. W drugiej misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i suchym nie mielonym
makiem.4. Łączymy delikatnie pianę z
białek z
mąką wymieszaną z proszkiem i
makiem, na końcu dodajemy
masło, dalej delikatnie mieszamy.5. Formę do pieczenia smarujemy grubą warstwą
masła. Przekładamy do niej ciasto.6. Pieczemy na środkowej półce w piekarniku przez 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Upieczone, wyjmujemy od razu z piekarnika. Chwilę studzimy i wyjmujemy z formy – wówczas nie będzie zaparzone (co przypomina później zakalec).