ßßß
Składniki na keksówkę 30 x 10 cm:8 białek3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka maku150 g masła+ szczypta soli, masło do posmarowania formy1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.2. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Można dodać szczyptę soli, wówczas piana łatwiej się ubija.3. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym nie mielonym makiem.4. Łączymy delikatnie pianę z białek z mąką wymieszaną z proszkiem i makiem, na końcu dodajemy masło, dalej delikatnie mieszamy.5. Formę do pieczenia smarujemy grubą warstwą masła. Przekładamy do niej ciasto.6. Pieczemy na środkowej półce w piekarniku przez 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Upieczone, wyjmujemy od razu z piekarnika. Chwilę studzimy i wyjmujemy z formy – wówczas nie będzie zaparzone (co przypomina później zakalec).