ßßß
Przepis podkradziony teściom i delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto jest przepyszne, lekkie i pełne orzechów. Dość długo zachowuje wilgoć. Jest to też doskonały sposób na zużycie białek pozostałych po innych wypiekach.Składniki:-1 szklanka suchego maku-1 szklanka posiekanych orzechów (np. laskowych)-1 szklanka mąki pszennej-1 szklanka białek (w zależności od wielkości ok. 7-8sztuk)-1 szklanka cukru-100g masła-1 łyżeczka proszku do pieczenia-szczypta soli-1 łyżka ekstraktu waniliowegoDodatkowo:-cukier puder lub lukier do dekoracji
Masło roztapiamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki (oprócz) masła umieszczamy w misce i mieszamy razem za pomocą łyżki lub łopatki. Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do formy (u mnie 10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wystygnięte ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!