Wykonanie
Przepis podkradziony teściom i delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto jest przepyszne, lekkie i pełne
orzechów. Dość długo zachowuje wilgoć. Jest to też doskonały sposób na zużycie
białek pozostałych po innych wypiekach.Składniki:-1 szklanka suchego
maku-1 szklanka posiekanych
orzechów (np. laskowych)-1 szklanka
mąki pszennej-1 szklanka
białek (w zależności od wielkości ok. 7-8sztuk)-1 szklanka
cukru-100g
masła-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-szczypta
soli-1 łyżka ekstraktu
waniliowegoDodatkowo:-
cukier puder lub
lukier do dekoracji
Masło roztapiamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki (oprócz)
masła umieszczamy w misce i mieszamy razem za pomocą łyżki lub
łopatki. Dodajemy rozpuszczone
masło i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do formy (u mnie 10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wystygnięte ciasto można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!