Wykonanie
:(inspiracja
ciasto(forma o średnicy 21cm):30 dag
mąki pszennejpół kostki
masła2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru pudruszczypta
solimasa :pół puszki masy makowej
orzechy włoskie2
białkaMąkę przesiać, dodać schłodzone
masło pokrojone na kilka kawałków, wbić
jajka, dodać proszek,
cukier puder i
sól.Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.Formę do tarty smarujemy
masłem, ja użyłam tortownicy z silikonowym brzegiem, więc ten krok pominęłam.Dno i boki wykładamy
ciastem, zostawiamy odrobinę ciasta do ozdoby wierzchu ciasta.Spód pieczemy przez 10 minut w temp. 180st.C.Wyjmujemy i przygotowujemy masę.Masę mieszamy z
orzechami, ubijamy
białka na sztywno i dodajemy do
maku.Wykładamy masę
makową na podpieczony spód.Z pozostałego ciasta wycinamy np. gwiazdki i dekorujemy wierzch ciasta.Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30 minut.Przed podaniem można posypać ciasto
cukrem pudrem.