ßßß
ciasto(forma o średnicy 21cm):30 dag mąki pszennejpół kostki masła2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruszczypta solimasa :pół puszki masy makowejorzechy włoskie2 białkaMąkę przesiać, dodać schłodzone masło pokrojone na kilka kawałków, wbić jajka, dodać proszek, cukier puder i sól.Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.Formę do tarty smarujemy masłem, ja użyłam tortownicy z silikonowym brzegiem, więc ten krok pominęłam.Dno i boki wykładamy ciastem, zostawiamy odrobinę ciasta do ozdoby wierzchu ciasta.Spód pieczemy przez 10 minut w temp. 180st.C.Wyjmujemy i przygotowujemy masę.Masę mieszamy z orzechami, ubijamy białka na sztywno i dodajemy do maku.Wykładamy masę makową na podpieczony spód.Z pozostałego ciasta wycinamy np. gwiazdki i dekorujemy wierzch ciasta.Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30 minut.Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.