Wykonanie
Piegusek to niezwykle proste i smaczne ciasto. Robi się je z samych
białek, więc karnawał i okolice Tłustego Czwartku, to idealny czas dla niego. Do pączków często używamy samych
żółtek, a to chyba najprostszy sposób (poza
bezami) na wykorzystanie
białek.Pyszne wnętrze i ta skórka... mniam ;)
PiegusekSkładniki:szklanka
białek (u mnie 5)200 g
cukru170 g
mąki pszennejszczypta
soli140 g
maku1 łyżka
proszku do pieczenia125 g
masła1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoBiałka wlej do dużej miski. Wsyp do nich
cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i kremowa.
Następnie dodaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól, zmiksuj. Dodaj
mak, zmiksuj.
Na koniec wlej rozpuszczone
masło (ostudzone) i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Gotową masę przelej do keksówki wysmarowanej
masłem i posypanej
kaszą manną lub
bułką tartą (ja piekłam w formie silikonowej, takiej nie musisz niczym smarować i posypywać). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien wyjść suchy. Kilka minut po wyjęciu z piekarnika, wyjmij ciasto z blaszki i studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny