ßßß
PiegusekSkładniki:szklanka białek (u mnie 5)200 g cukru170 g mąki pszennejszczypta soli140 g maku1 łyżka proszku do pieczenia125 g masła1 łyżeczka ekstraktu migdałowegoBiałka wlej do dużej miski. Wsyp do nich cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i kremowa.
Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksuj. Dodaj mak, zmiksuj.
Na koniec wlej rozpuszczone masło (ostudzone) i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Gotową masę przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą (ja piekłam w formie silikonowej, takiej nie musisz niczym smarować i posypywać). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien wyjść suchy. Kilka minut po wyjęciu z piekarnika, wyjmij ciasto z blaszki i studź na kratce.
SMACZNEGO!


źródło: przepis własny