Wykonanie
poniedziałek, 26 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Bardzo smaczne i proste ciasto
makowe z
białek. Możemy wykorzystać w nim zbędne
białka, pozostałe po przygotowaniu innych wypieków . Ciasto jest delikatne, puszyste i znika w mgnieniu okaMożemy upiec je w keksówce lub w innej formie, kwadratowej lub małej tortownicy. Dodatkowym ułatwieniem jest to, że
maku użytego w cieście nie trzeba mielić. Przepis z forum cincin .
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
maku suchego (nie trzeba mielić)1 szklanka
białek1 szklanka
cukru1/2 szklanki zimnego stopionego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dosypać
cukier.
Mąkę wymieszać z proszkiem i
makiem, wlać
masło, wymieszać z
białkami. Piec w formie keksówce ok 50 minut w temp. 220 stopni. Po wystudzeniu można polać
polewą czekoladową.