Wykonanie
Babki , mazurki , serniki - czas zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z
makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła
Magda.To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam
białka po zużyciu samych
żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też a piegowata babka będzie smakowała nie tylko w święta.Zobacz także inny pomysł z wykorzystaniem nadmiaru
białek czyli Keks na białkach
Babka piegusek na białkachczas przygotowania : 15 minut + 40 minut pieczenia + czas na wystudzenieskładniki :200 ml
białek jaj czyli ok. 6 sztuk1 szczypta
soli125 g
masła180 g zwykłego
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego150 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g
maku, suchego i zmielonego
sposób przygotowania :
białka o temperaturze pokojowej wlałam do miski i ubijałam razem z
solą. Gdy piana była już prawie sztywna dodałam 3 łyżki
cukru i ubijałam dalej kilka chwil aż zesztywniała mocno a
cukier się rozpuścił.W drugiej misce utarłam na puszystą masę miękkie
masło z resztą
cukru zwykłego i
cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawałam po łyżce połowę
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia. Na tym etapie ciasto zaczęło przypominać kruszonkę więc miksując dalej dodałam 1/3 piany. Gdy składniki się połączyły dosypałam resztę
mąki, zakręciłam jeszcze kilka
razy i wyłączyłam mikser. Mieszając dalej łyżką dołożyłam resztę piany w dwóch ratach - każdą trzeba delikatnie ale starannie wmieszać. Na koniec dosypałam suchy
mak i wymieszałam.Formę do babki z kominem wysmarowałam cienko
masłem i wysypałam
bułką tartą. Na dno wyłożyłam gęste ciasto, wyrównałam powierzchnię. Piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjęłam formę z piekarnika, ale babkę zostawiłam w niej aż przestygła.Ostudzoną babkę można oprószyć
cukrem pudrem albo polać lukrem - wedle uznania.