ßßß Cookit - przepis na Piegusek

Piegusek

nazwa

Wykonanie

Po ostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo.
Składki:
1,5 szklanki białek
1,5 szklanki cukru
1 kostka masła
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier.
Do białek dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/03/piegusek.html