Wykonanie
Po ostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo
białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z
białek i
maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy
mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo.Składki:1,5 szklanki
białek1,5 szklanki
cukru1 kostka
masła1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
maku2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegoWykonanie:
Masło rozpuścić.
Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać po trochu
cukier.Do
białek dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć z formy i posypać
cukrem pudrem.