Wykonanie
Zapraszam do poczęstowania się muffinką z pysznym
serkiem. Idealna propozycja na ekspresowy podwieczorek. Smakują cudownie jeszcze lekko cieplutkie:) Przygotowuje się je ekspresowo. Przepis z blogu Mojej Wypieki.Ja zrobiłam te muffinki w foremkach o rożnych kształtach. Zobaczcie sami:)
W misce wymieszać suche składniki:2,5 szklanki
mąkiod 1/2 do 3/4 szklanki
cukruszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaewentualnie 1 łyżeczka
cukru waniliowegoW drugiej misce wymieszać mokre składniki:100 g
masła (rozpuszczonego wcześniej)1 szklanka
mleka lub
jogurtu lub
kefiru lub
maślanki (jeśli
jogurt jest gęsty,to można dodać jeszcze 1/4 szklanki)2
jajkaDo miski z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników.
Ser twarogowy (250 g) wymieszać z
żółtkiem i
cukrem waniliowym. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej
sera. Uwaga: nie wypełniać foremek po brzegi - ja nałożyłam ok 3/4.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C.Smacznego :)