Wykonanie
85. Mufinkowe kurczaczki.Kolejny przepis świąteczny po świętach,ale będzie można wykorzystać na drugi rok. Jest z tym trochę roboty, ale warto się wysilić, żeby pokazać rodzinie jakie się ma zdolności.Składniki na ciasto:- 12 dag
mąki- 12 dag
masła- 3 łyżki
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1 jako- 1 łyżka
mleka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soliWykonanie:Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno
jajko,
mleko, odrobinę
soli.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszając, wsypywać do masy
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia. Mieszać,aż masa będzie idealnie gładka a na cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki.Wypełnić foremki
ciastem do 2/3 wysokości i lekko wyrównać powierzchnię.Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.Z masy cukrowej uformować głowy
kurczaków tak jak na fotce poniżej.Trzeba uważać bo masa cukrowa dość szybko wysycha,najlepiej
mieć klej spożywczy, żeby skleić drobne fragmenty
kurczaka.Przekonałam się już, że masa nie chce się przykleić do mufinek dlatego też najlepiej zrobić krem budyniowy i za pomocą szprycy wycisnąć go na mufinkę i do tego kremu włożyć głowę
kurczaka.Krem budyniowy:Składniki:- 1 saszetka budyniu (najlepiej
waniliowego)- 1 kostka
masłaUgotować jedną saszetkę budyniu w mniejszej ilości
mleka, aby był on gęsty.Do ostudzonego budyniu dodawać stopniowo utarte
masło.Ja dodałam zarówno do masy jak i kremu
barwniki spożywcze( najlepiej nie rozcieńczone z
wodą).