ßßß
Składniki (na ok. 20 szt.):250 g mąki80 g cukru pudru100 g masła100 g miodu2 żółtka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia20 g przyprawy korzennej2 łyżeczki kakaoW rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masło już trochę przestygnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy miód, jajko, kakao i przyprawę korzenną i ponownie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, wyrabiamy je ręcznie przez chwilę, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, po czym rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i dowolnymi foremkami wycinamy ciasteczka. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.