Wykonanie
Korzenne pierniczki są nie tylko smaczne, ale i pełne uroku. To doskonała ozdoba choinkowa lub prezent dla przyjaciół. Sprawdźcie sami, jak prosto się je robi.
Składniki (na ok. 20 szt.):250 g
mąki80 g
cukru pudru100 g
masła100 g
miodu2
żółtka0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia20 g
przyprawy korzennej2 łyżeczki
kakaoW rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy
masło. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy
masło już trochę przestygnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy
miód,
jajko,
kakao i
przyprawę korzenną i ponownie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, wyrabiamy je ręcznie przez chwilę, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, po czym rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i dowolnymi foremkami wycinamy
ciasteczka. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.