ßßß
Potrzebujemy:2,5 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru1/2 szklanki miodu1 łyżkę masła1 jajko1 łyżeczkę proszku do pieczenia1 łyżkę przyprawy korzennej do piernika6 łyżek wody (lub mniej, jeśli nasz miód jest płynny)1 łyżkę kakao jeśli chcemy, żeby były ciemnekolorowe landrynkiWszystkie składniki (oprócz landrynek i wody) łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Na koniec wyrabiania dodajemy wodę na oko, ciasto powinno być lepkie, ale nie za bardzo, bo będzie ciężko rozwałkować.Rozwałkujemy najlepiej kładąc na jednym papierze do pieczenia i przykrywając drugim, dzięki czemu nie przyklei nam się do wałka.Po rozwałkowaniu wycinamy kształty za pomocą foremek, w każdym pierniczku wycinamy w środku okienko w kształcie kółka lub gwiazdki.Za pomocą wałka lub młotka do mięsa tłuczemy landrynki. Układamy do każdego okienka.Pieczemy pierniki na papierze do pieczenia lub aluminiowej folii w 180 stopniach przez 12-15 minut.Odklejamy z papieru najlepiej po ostudzeniu (moje odchodziły bez problemu).Smacznego:)
