Wykonanie
Święta tuż, tuż, więc
pora na świąteczne wypieki. Jeśli chcecie upiec szybki piernik, to zapraszam do mojego przepisu .Postanowiłam w tym roku przygotować inną wersję pierniczków, niż zwykle robiłam.
Mąkę pszenną zastąpiłam żytnią, a składniki tak dobrałam, że ciasto nie musi odpoczywać, tylko od razu po przygotowaniu można wałkować. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później twardnieją, po kilku godzinach są chrupiące, a przy tym miękkie. Przygotowanie ciasta zajęło mi 15 minut, najdłużej chyba wycinałam kształty ;) Pierniczki możecie udekorować lukrem lub
czekoladą, albo podać bez żadnych ozdób.
Ilość składników na ok. 40 sztuk średnich pierniczków.Składniki:*
mąka żytnia (500 g)*
masło (50 g)*3 łyżki
przyprawy do piernika*4 łyżki skrystalizowanego
miodu*1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia*2-4 łyżki
cukru pudru (zależy od tego jak słodkie mają być pierniczki)*2
jajka*1 łyżeczka
kakao (opcjonalnie)Przygotowanie:
Mąkę,
przyprawę do piernika,
proszek do pieczenia,
cukier puder i
kakao (użyjcie, jeśli chcecie by Wasze pierniczki były bardziej brązowe) przesiewam do miski przez sitko.Mieszam łyżką do połączenia składników.W rondelku rozpuszczam
masło (uważając by się nie zagotowało), następnie dodaję skrystalizowany
miód i mieszam, aż cały
miód się rozpuści łącząc z
masłem. Wyłączam ogień.Do suchych składników dodaję lekko wystudzone
masło z
miodem oraz
jajka.Zagniatam ręką ciasto, aż powstanie lśniąca kula piernikowego ciasta (ciasto może przylepiać się do ręki i miski, należy jednak ugniatać tak długo, aż się wszystko zlepi w kulę).Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.Ciasto dzielę na porcję i rozwałkowuję na grubość około 4 mm (ja wałkowałam na papierze do pieczenia, wtedy nigdzie się nie przylepiało). Wycinam dowolne kształty i wkładam na papierze do pieczenia do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut (do momentu, aż ranty lekko się zrumienią).Upieczone pierniczki studzę na kratce i przekładam do pojemnika.Wystudzone można już dekorować, albo zostawić, aby nabrały więcej miękkości.Smacznego!