ßßß
Składniki:300 g miodu550 g mąki2 łyżki kakao40-60 g przyprawy do piernika1 jajko125 g masła4 łyżki cukru pudruMiód rozpuścić z masłem, lekko ostudzić, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić w lodówce aby lepiej się wałkowało. Za ok. godzinę wyjąć z lodówki, dość cienko rozwałkować, wyciąć ciasteczka i piec w 180 stopniach przez 8 min.
Lukier królewski:3 białka2,5 szklanki cukru pudruczerwony barwnik w proszkuBiałka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier puder aż powstanie odpowiednia konsystencja. Lukier powinien być jak śmietana dość gęsty ale swobodnie spadać z łyżeczki. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wody, ale ostrożnie bo woda dość szybko rozcieńcza lukier. Podzielmy go na dwie części do jednej z nich dodajmy barwnik i dokładnie wymieszajmy. Do lukrowanie użyłam woreczków strunowych i silikonowego pędzelka.