Wykonanie

Składniki:300 g
miodu550 g
mąki2 łyżki
kakao40-60 g
przyprawy do piernika1
jajko125 g
masła4 łyżki
cukru pudruMiód rozpuścić z
masłem, lekko ostudzić, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić w lodówce aby lepiej się wałkowało. Za ok. godzinę wyjąć z lodówki, dość cienko rozwałkować, wyciąć
ciasteczka i piec w 180 stopniach przez 8 min.
Lukier królewski:3
białka2,5 szklanki
cukru pudruczerwony barwnik w proszku
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać
cukier puder aż powstanie odpowiednia konsystencja.
Lukier powinien być jak
śmietana dość gęsty ale swobodnie spadać z łyżeczki. Jeśli
lukier wyjdzie zbyt gęsty można dodać odrobinę
wody, ale ostrożnie bo
woda dość szybko rozcieńcza
lukier. Podzielmy go na dwie części do jednej z nich dodajmy barwnik i dokładnie wymieszajmy. Do lukrowanie użyłam woreczków strunowych i silikonowego pędzelka.
