ßßß
Składniki (na ok. 20 szt.):400 g mąki + ok. 1 szklanka do podsypywania ciastapół łyżeczki sody oczyszczonej120 g cukru pudru2 łyżeczki przyprawy do piernika1,5 łyżki kakao160 g płynnego miodu60 g masła2 jajkaDo posmarowania półkul: 1 białkoPrzygotowanie:Masło roztopić.Wymieszać wszystkie składniki suche, następnie dodać składniki mokre, tj. przestudzone masło, miód i jajka.Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je mąką. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.Godzinę przed przygotowaniem piernikowych bombek wyjąć ciasto z lodówki, by się ogrzało.Metalowe półkule o średnicy 5 cm wysmarować tłuszczem.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka, następnie oblepić nimi przygotowane foremki (całe, do krawędzi), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec posmarować półkule białkiem.
Piec przez ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 190 ° C.Po całkowitym wystudzeniu zdjąć półkule z foremek, pozlepiać za pomocą lukru królewskiego (ważne: przed zlepieniem włóż do środka każdej bombki sznureczek) i ozdobić (również lukrem królewskim).
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4