Wykonanie
Nie masz pomysłu na świąteczne podarunki dla bliskich? Oczaruj ich własnoręcznie przygotowanymi, jadalnymi prezentami, np. takimi piernikowymi bombkami. Prawda, że cudne? Na pewno zrobią furorę nie tylko ze względu na wygląd, ale i smak :) Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale trzeba się zaopatrzyć w metalowe foremki w kształcie półkul (dostępne w sklepach internetowych za kilkanaście złotych). Zdecydowanie warto, polecam!Z tego samego ciasta przygotowałam pierniczki prezentowane tutaj .
Składniki (na ok. 20 szt.):400 g
mąki + ok. 1 szklanka do podsypywania ciastapół łyżeczki
sody oczyszczonej120 g
cukru pudru2 łyżeczki
przyprawy do piernika1,5 łyżki
kakao160 g płynnego
miodu60 g
masła2
jajkaDo posmarowania półkul: 1
białkoPrzygotowanie:
Masło roztopić.Wymieszać wszystkie składniki suche, następnie dodać składniki mokre, tj. przestudzone
masło,
miód i
jajka.Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je
mąką. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.Godzinę przed przygotowaniem piernikowych bombek wyjąć ciasto z lodówki, by się ogrzało.Metalowe półkule o średnicy 5 cm wysmarować tłuszczem.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka, następnie oblepić nimi przygotowane foremki (całe, do krawędzi), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec posmarować półkule
białkiem.
Piec przez ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 190 ° C.Po całkowitym wystudzeniu zdjąć półkule z foremek, pozlepiać za pomocą lukru królewskiego (ważne: przed zlepieniem włóż do środka każdej bombki sznureczek) i ozdobić (również lukrem królewskim).
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4