ßßß
125 g masła4 jajkaszklanka cukru pudru1/3 szklanka oleju1 i 1/3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka kakao2 łyżki makukisiel truskawkowy (+opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika)Białka oddzielić od żółtek.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem.Dodać olej, zmiksować.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i krótki na niskich obrotach wymieszać.Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy.Podzielić ciasto na 4 części (ja robię to na oko, lubię nierówne warstwy - jeśli chcecie równe to odważcie masę i podzielcie na 4).Do pierwszej porcji dodać ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel (i barwnik), do czwartej mak - każdą wymieszać dokładnie.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylewać warstwy: na dno ciasto białe, potem czarne, następnie różowe, a na koniec makowe - delikatnie wyrównywać warstwy, ale nie za mocno by nie przemieszać.Wziąć ostry nóż i poziomo przeciąć aż do dna na całej długości ciasto.Piec w temp. 170 st.C. przez godzinę do tzw. suchego patyczka.