Wykonanie
Babka tulipan, czyli trójkolorowa babka wielkanocna wygląda przepięknie po rozkrojeniu, ale też równie dobrze smakuje. Uwielbiam takie kolorowe wypieki. Przepisy na babki:babka z
makiembabka majonezowababka cytrynowababka marmurkowababka piaskowa bezglutenowababka z
sercem .

125 g
masła4
jajkaszklanka
cukru pudru1/3 szklanka
oleju1 i 1/3 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu
waniliowegołyżka
kakao2 łyżki
makukisiel truskawkowy (+opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika)
Białka oddzielić od
żółtek.
Masło utrzeć z
żółtkami i
cukrem pudrem.Dodać
olej, zmiksować.Wsypać przesianą
mąkę z proszkiem i krótki na niskich obrotach wymieszać.
Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy.Podzielić ciasto na 4 części (ja robię to na oko, lubię nierówne warstwy - jeśli chcecie równe to odważcie masę i podzielcie na 4).Do pierwszej porcji dodać ekstrakt
waniliowy, do drugiej
kakao, do trzeciej
kisiel (i barwnik), do czwartej
mak - każdą wymieszać dokładnie.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylewać warstwy: na dno ciasto białe,
potem czarne, następnie różowe, a na koniec
makowe - delikatnie wyrównywać warstwy, ale nie za mocno by nie przemieszać.Wziąć ostry nóż i poziomo przeciąć aż do dna na całej długości ciasto.Piec w temp. 170 st.C. przez godzinę do tzw. suchego patyczka.
