Wykonanie
Wczoraj wieczorem znów była zabawa w kuchni z córcią. Tym razem robiłyśmy kruche
ciasteczka. Oczywiście największa zabawa była z wycinaniem i dekorowaniem.
Młoda Dama była zachwycona kolorową posypką do dekoracji.SKŁADNIKI:1/2 kg
mąkikostka
masła130 g
cukru pudru5
żółtek1 łyżka
oleju2 łyżeczki
kakao na
lukier biały:5
białek5 szklanek
cukru pudruekstrakt z
waniliiMąkę mieszamy z
cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę
masło,
olej i
żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto i wkładamy na około godzinę do lodówki.Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy
ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 10 minut w 170 st. C.Składniki na około 3-4 blachy.Przygotowanie
lukier białego:
białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy stopniowo
cukier puder i dalej mieszamy. na koniec dodajemy parę kropel ekstraktu z
wanilii. Mieszamy.Jak
ciasteczka ostygną dekorujemy. U nas biały
lukier i kolorowa posypka.W związku z tym, że pieczenie to też zabawa u nas powstały trzy wersje dekoracyjne.

