Wykonanie


Jeden z najlepszych
tortów jakie
jadłam. Wilgotne ciasto
marchewkowe, pełne
bakalii, nasączone
alkoholem, z fantastycznym kremem karmelowo-
kokosowym albo
śmietanowo-
kokosowym (zależy to od tego "procesu" produkcji kremu - szczegóły w uwagach do przepisu). Goście z przyjemnością zjedzą, nawet jeśli tort będzie nieco nieporadny, nieprzyozdobiony jak w
cukierni. Za to smak będzie niezapomniany - dzięki użyciu najwyższej jakości składników i idealnemu połączeniu kremu z wilgotnym
ciastem. Tort nie jest trudny do zrobienia, chociaż dość pracochłonny.To przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Mój tort był duży - pieczony w tortownicy o średnicy 30 cm - dlatego użyłam o połowę więcej składników niż podano niżej. Podaję jednak proporcje oryginalne - na mniejszy tort - nie każdy bowiem potrzebuje ciasta dla dwudziestu osób.Przepis na najlepsze ciasto
marchewkowe pochodzi z książki " Pret A Manger Food on the
Move " i ma tylko drobne zmiany - jak
przyprawa do piernika. Zawiera także o połowę mniej
cukru i zaręczam, że to wystarczy. W połączeniu z kremem i tak otrzymujemy
słodycz pasującą do gorzkiej
kawy lub
herbaty. Jeśli nie chcesz robić
tortu, zrób samo ciasto
marchewkowe. Nasącz je
herbatą lub
alkoholem i podaj choćby z
serkiem waniliowym.Pomysł na tort
marchewkowy pochodzi z bloga kwestiasmaku .Tort
marchewkowy z kremem karmelowo-
kokosowymSkładniki:Ciasto:300 g drobno startej na tarce
marchewki100 g
ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego40 g
orzechów włoskich i 30 g
płatków migdałowych, drobno posiekanych80 g
wiórków kokosowych300 g
mąki pszennej1 łyżka (15 ml)
cukru waniliowego, ewentualnie wanilinowego2 łyżeczki (10 ml)
przyprawy korzennej lub piernikowej1 łyżeczka (5 ml)
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka200 g (1 szklanka)
brązowego cukru225 ml
oleju roślinnego np. rzepakowegoMasa do
tortu:1 puszka
mleka kokosowego (400 ml)1/4 szklanki
likieru kokosowego (lub białego
rumu, można też nie dodawać
alkoholu)1 szklanka
cukru375 g (3 opakowania) kremowego
serka śmietankowego - kanapkowego o zawartości ok. 21% tłuszczu np. Philadelphia, Twój smak, łowickiego*250 g
serka mascarponeoraz:nasączenie:
rum (po około 6 łyżeczek na blat)dekoracja: 150 g
orzechów włoskich i wstążki z
surowej marchewki* jeśli
serek nie jest słony, można dodać troszkę
soliWykonanie:Masa kokosowa: do garnka z szerokim dnem albo na patelnię wlać
mleko kokosowe i
likier, wsypać
cukier i mieszając raz na jakiś czas podgrzewać aż
cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty
syrop w ilości około 3/4 szklanki. Ostudzić.Ja gotowałam około godziny, powstał z tego pyszny karmelowy krem
kokosowy.
Cukier się skarmelizował, zatem stygnąc znacznie gęstniał. Dodawałam do więc do
serków gdy masa już nie była gorąca, ale jeszcze nie zastygła.
Serek śmietankowy i
mascarpone włożyć do dużej miski, lekko spulchnić mikserem. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły
syrop kokosowy - można też wlewać strużką. Krem wstawić do lodówki do stężenia i trzymać go tam do czasu przełożenia. W czasie pobytu w lodówce, stężeje.Ciasto: Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do jednej miski włożyć startą
marchewkę,
ananasa,
orzechy,
migdały i
wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania.Do drugiej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier waniliowy,
przyprawę korzenną lub piernikową,
cynamon,
sodę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli, wszystko wymieszać.W trzeciej misce ubić
jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo
cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem
olej.Do powstałej masy dodać zawartość miski z
marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.Dodać zawartość miski z
mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować dzień wcześniej). Najlepiej studzić na kratce - by ciasto się nie zaparzało.Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty (jeśli miejscami będzie krzywo przekrojone albo się rozpadnie, można uzupełnić okruszkami z innej części, lekko docisnąć okruszki do blatów). Dolny blat ułożyć na paterze, skropić
rumem, rozsmarować 1/3 ilości kremu. Przykryć drugim krążkiem, skropić jak poprzednio i przełożyć drugą częścią kremu. Położyć ostatni krążek i skropić
rumem. Wierzch i boki
tortu posmarować masą. Udekorować
orzechami włoskimi (które można wcześniej lekko podpiec w piekarniku) i wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, do czasu aż masa zesztywnieje.W tzw. międzyczasie przygotować wstążki z
marchewki:
marchewkę obrać i opłukać. Obieraczką do warzyw zrobić kilka - kilkanaście cieniutkich plasterków wzdłuż
marchewki. Wykroić z nich cieńsze tasiemki, przy końcu każdej zrobić nacięcie nożem (wzdłuż paska i o takiej samej długości jak szerokość paska). W powstały otwór przełożyć drugi koniec paska
marchewki. Tort udekorować powstałymi wstążeczkami.Nie jest to proste zadanie, może być tak, że poprzestaniesz na dekoracji zwykłymi tasiemkami
marchewki :)Przechowywać w lodówce, przed podaniem ocieplić w temperaturze pokojowej.UWAGI:zamiast
przyprawy do piernika można użyć własnoręcznie zrobionej mieszanki z przewagą
cynamonu, dodatkiem sproszkowanego
imbiru, szczyptą
pieprzu i mielonego
ziela angielskiegopiekąc ciasto z 1 , 5 porcji - w tortownicy o średnicy 30cm, czas pieczenia był dłuższy o około 20 minutużyłam świeżego
ananasaproponuję wykonywać czynności w następującej kolejności - nastawienie
syropu kokosowego, przygotowanie ciasta (starcie
marchewki, posiekanie
bakalii, przygotowanie innych składników ciasta), wstawienie ciasta do piekarnika i jego pieczenie, przygotowanie kremu i odstawienie do schłodzenia. Wystudzenie ciasta i jego przełożenie kremem. W ten sposób czas jest maksymalnie wykorzystany.


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb