Wykonanie
Mój cudowny mąż, w dniu mych imienin czy urodzin, przeważnie zabiera mnie do restauracji, by w ten wyjątkowy dla mnie dzień to ktoś ugotował coś dla mnie.W zeszłym roku trafiliśmy do jednej z warszawskich restauracji serwujących dania kuchni hinduskiej. I tu moje
serce podbił
kurczak tikka
masala. Podobno to przysmak nie do końca pochodzący z Indii, ale dla mnie to mało ważne. Ja po porostu uwielbiam ten smak
mieszanki przypraw masła, w połączeniu z
kurczakiem marynowanym w
jogurcie. Dodatkowo
sos pomidorowy, który ja w swojej wersji wzbogaciłam (również w kalorie)
serkiem mascarpone.Nie jest to trudne danie, jednak warto przygotować
kurczaka kilka godzin przez gotowaniem – zamarynować w przyprawach i
jogurcie. W wersji na szybko warto podać z
ryżem lub
bułką (np ciabata lub
bagietka) albo
pitą. Jeśli jednak mamy więcej czasu, warto go poświeć na zrobienie
chlebków naan . Mój mąż używa ich zamiast widelca

Print RecipeDanie Dania główneKuchnia IndyjskaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 2 godziny
Kurczak tikka
masalaPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia IndyjskaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 2 godzinySkładniki
Kurczak750 g filetów z
piersi z kurczaka(do 1 kg)150 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
przyprawy garam masalaSos2 łyżki
masła1 łyżka
oleju(lub
oliwy oliwek)2 ząbki
czosnki2 łyżeczki
przyprawy garam masala1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka mielonego
cynamonu680 ml passaty pomidorowej(lub 2 kg
pomidorów obranych i bez nasion)250 g
serka mascarpone1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
cukruPorcje: osóbSposób przygotowania
KurczakPierś z kurczaka umyć i dokładnie wysuszyć. Pokroić na kawałki o
boku około 2 cm. Posolić
Jogurt wymieszać z
przyprawą garam masala.
Kurczaka polać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W trakcie przygotowywania sosu usmażyć
kurczaka (na
oleju)SosSos przygotować na dużej, głębokiej patelni lub w garnku.
Masło rozpuścić z
olejem. Dodać wyciśnięte ząbki
czosnku. Delikatnie podsmażyć. Dodać
przyprawy (
garam masala,
papryka,
cynamon) i smażyć około minutę.Dodać passatę
pomidorową (lub obrane, pokrojone
pomidory), wymieszać i gotować przez chwilę. Dodać
serek mascarpone i mieszać do rozpuszczenia.Sos doprawić
solą,
pieprzem oraz
cukrem. W razie konieczności dodać jeszcze
paprykę,
garam masalę lub
cynamon (doprawiamy do smaku wg własnych upodobań). Gotować około 5 minut.Dodać do sosu usmażonego
kurczaka. Gotować kolejne 10 minut. Podawać gorące. Można posypać np. liśćmi
kolendry.Share this Recipe