ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia IndyjskaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 2 godziny
Kurczak tikka masalaPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia IndyjskaPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania6 osób 30 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 2 godzinySkładnikiKurczak750 g filetów z piersi z kurczaka(do 1 kg)150 g jogurtu naturalnego1 łyżeczka soli2 łyżeczki przyprawy garam masalaSos2 łyżki masła1 łyżka oleju(lub oliwy oliwek)2 ząbki czosnki2 łyżeczki przyprawy garam masala1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka mielonego cynamonu680 ml passaty pomidorowej(lub 2 kg pomidorów obranych i bez nasion)250 g serka mascarpone1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka cukruPorcje: osóbSposób przygotowaniaKurczakPierś z kurczaka umyć i dokładnie wysuszyć. Pokroić na kawałki o boku około 2 cm. PosolićJogurt wymieszać z przyprawą garam masala. Kurczaka polać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W trakcie przygotowywania sosu usmażyć kurczaka (na oleju)SosSos przygotować na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Masło rozpuścić z olejem. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Delikatnie podsmażyć. Dodać przyprawy (garam masala, papryka, cynamon) i smażyć około minutę.Dodać passatę pomidorową (lub obrane, pokrojone pomidory), wymieszać i gotować przez chwilę. Dodać serek mascarpone i mieszać do rozpuszczenia.Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. W razie konieczności dodać jeszcze paprykę, garam masalę lub cynamon (doprawiamy do smaku wg własnych upodobań). Gotować około 5 minut.Dodać do sosu usmażonego kurczaka. Gotować kolejne 10 minut. Podawać gorące. Można posypać np. liśćmi kolendry.Share this Recipe