ßßß Cookit - przepis na Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

nazwa

Wykonanie

Mój cudowny mąż, w dniu mych imienin czy urodzin, przeważnie zabiera mnie do restauracji, by w ten wyjątkowy dla mnie dzień to ktoś ugotował coś dla mnie.
W zeszłym roku trafiliśmy do jednej z warszawskich restauracji serwujących dania kuchni hinduskiej. I tu moje serce podbił kurczak tikka masala. Podobno to przysmak nie do końca pochodzący z Indii, ale dla mnie to mało ważne. Ja po porostu uwielbiam ten smak mieszanki przypraw masła, w połączeniu z kurczakiem marynowanym w jogurcie. Dodatkowo sos pomidorowy, który ja w swojej wersji wzbogaciłam (również w kalorie) serkiem mascarpone.
Nie jest to trudne danie, jednak warto przygotować kurczaka kilka godzin przez gotowaniem – zamarynować w przyprawach i jogurcie. W wersji na szybko warto podać z ryżem lub bułką (np ciabata lub bagietka) albo pitą. Jeśli jednak mamy więcej czasu, warto go poświeć na zrobienie chlebków naan . Mój mąż używa ich zamiast widelca
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Indyjska
Porcje Czas przygotowania
6 osób 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
6 osób 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 2 godziny
Kurczak tikka masala
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Indyjska
Porcje Czas przygotowania
6 osób 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
6 osób 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 2 godziny
Składniki
Kurczak
750 g filetów z piersi z kurczaka(do 1 kg)
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy garam masala
Sos
2 łyżki masła
1 łyżka oleju(lub oliwy oliwek)
2 ząbki czosnki
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
680 ml passaty pomidorowej(lub 2 kg pomidorów obranych i bez nasion)
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
Porcje: osób
Sposób przygotowania
Kurczak
Pierś z kurczaka umyć i dokładnie wysuszyć. Pokroić na kawałki o boku około 2 cm. Posolić
Jogurt wymieszać z przyprawą garam masala. Kurczaka polać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W trakcie przygotowywania sosu usmażyć kurczaka (na oleju)
Sos
Sos przygotować na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Masło rozpuścić z olejem. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Delikatnie podsmażyć. Dodać przyprawy (garam masala, papryka, cynamon) i smażyć około minutę.
Dodać passatę pomidorową (lub obrane, pokrojone pomidory), wymieszać i gotować przez chwilę. Dodać serek mascarpone i mieszać do rozpuszczenia.
Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. W razie konieczności dodać jeszcze paprykę, garam masalę lub cynamon (doprawiamy do smaku wg własnych upodobań). Gotować około 5 minut.
Dodać do sosu usmażonego kurczaka. Gotować kolejne 10 minut. Podawać gorące. Można posypać np. liśćmi kolendry.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/kurczak-tikka-masala