Wykonanie
Klasyczny McWrap to jedna z popularniejszych przekąsek w restauracji McDonald's. Soczysty, chrupiący kawałek
kurczaka z kawałkami
żółtego sera,
sałatą lodową,
rukolą,
sosem pomidorowym i
sosem majonezowym, a wszystko w przepysznym pszennym placku - smakowita tortilla, której ciężko się oprzeć.
Wrapy z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu.Domowe McWrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność, że "wiemy co jemy". Polecam.2 podwójne
piersi z kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
pieprzsól(ewentualnie możemy dodać
przyprawę do kurczaka)panierka:100 g
płatków kukurydzianych7 łyżek
bułki tartej2,5 łyżki
mąki pszennejmąka do obtaczania
jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami
mlekaolej do smażeniatortille (gotowe lub z tego przepisu)
sałata lodowagarstka
rukoliok. 2
pomidoryketchup (lub sos
chili z tego przepisu)
majonezśmietana 18% (opcjonalnie)ok. 100 g
cheddara lub innego
żółtego seraPiersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw,
przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość).Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć
przyprawami każdy kawałek
mięsa.
Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy
mąkę oraz
bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Kawałki
kurczaka kolejno maczamy w:
mącę,
jajku z
mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment
mięsa. Kawałki
kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).
Sałatę lodową siekamy,
pomidory kroimy w plasterki.
Żółty ser kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Majonez mieszamy ze
śmietaną w proporcji 3 łyżki
majonezu na łyżkę
śmietany (możemy użyć samego
majonezu - bez dodatku
śmietany).Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżce
ketchupu (lub sosu
chili) i
sosu majonezowo-
śmietanowego. Następnie wykładamy
sałatę lodową, kilka listków
rukoli, dwie porcje
kurczaka, ok. 2-3 plasterki
pomidora i pokrojony
ser. Tortille zawijamy w kopertę lub rożek.Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec w piekarniku.