ßßß

Klasyczny McWrap to jedna z popularniejszych przekąsek w restauracji McDonald's. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, rukolą, sosem pomidorowym i sosem majonezowym, a wszystko w przepysznym pszennym placku - smakowita tortilla, której ciężko się oprzeć.
Wrapy z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu.Domowe McWrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność, że "wiemy co jemy". Polecam.2 podwójne piersi z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzsól(ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka)panierka:100 g płatków kukurydzianych7 łyżek bułki tartej2,5 łyżki mąki pszennejmąka do obtaczaniajajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka
olej do smażeniatortille (gotowe lub z tego przepisu)sałata lodowagarstka rukoliok. 2 pomidoryketchup (lub sos chili z tego przepisu)majonezśmietana 18% (opcjonalnie)ok. 100 g cheddara lub innego żółtego sera
Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość).Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa.Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Żółty ser kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Majonez mieszamy ze śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany (możemy użyć samego majonezu - bez dodatku śmietany).Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżce ketchupu (lub sosu chili) i sosu majonezowo-śmietanowego. Następnie wykładamy sałatę lodową, kilka listków rukoli, dwie porcje kurczaka, ok. 2-3 plasterki pomidora i pokrojony ser. Tortille zawijamy w kopertę lub rożek.Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec w piekarniku.











