Wykonanie
            

Wyjątkowo popularna tortilla ze znanej restauracji KFC w której skład wchodzą chrupiące, złociste 
polędwiczki z 
kurczaka, świeże 
pomidory, 
sałata lodowa, a całość otula 
majonezowy sos. Twistera możemy przygotować w wersji domowej - jest równie smaczny co ten zakupiony w KFC i mamy pewność, że wiemy co jemy.

ok. 6 placków tortilla (kupionych lub z tego przepisu)
sałata lodowa + ozdobna - do dekoracji (opcjonalnie)ok. 2 duże 
pomidorySos majonezowy:ok. 3 łyżki 
majonezuok. 5 łyżek kwaśnej 
śmietany 12% lub 18%
 sólpieprzczosnek
sólpieprzczosnek w proszku (opcjonalnie)Stripsy:podwójna 
pierś z kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
chilli w proszku (
pieprz cayenne)
pieprzsólok. 1/2 szklanki 
mąki (lub więcej) na panierkęciasto:
jajko1/2 szklanki 
mąki tortowejok. 75 ml 
mlekaszczypta 
solichili w proszku (
pieprz cayenne)
pieprzolej do smażenia
 Sałatę lodową
Sałatę lodową kroimy na na niewielkie kawałki, 
pomidory w kostkę.
Sos majonezowy:
 Śmietanę
Śmietanę i 
majonez dokładnie mieszamy ze sobą, doprawiamy 
solą i 
pieprzem (możemy również dodać 
czosnek w proszku oraz inne 
przyprawy według uznania lub pozostać przy wersji klasycznej)Stripsy:
 Piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok. 2 cm i wielkości ok. 3cm x 8cm. Następnie dodajemy wszystkie 
przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić stripsy tym więcej dodajemy 
chili (
pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć 
przyprawami każdy kawałek 
mięsa. 
Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy 
mąkę, dodajemy 
mleko, wbijamy 
jajko i doprawiamy niewielka ilością 
soli, 
pieprzu i 
chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno 
mieć konsystencje gęstej 
śmietany.Wyjmujemy 
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę 
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki 
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.). Zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby 
mąka "sama" pokryła kawałki 
mięsa. 
Mąki nie należy dociskać do 
kurczaka.Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim 
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Każdą tortillę smarujemy ok. łyżką sosu, wykładamy 
sałatę lodową, pokrojone 
pomidory oraz po dwie 
polędwiczki Strips. Dodatkowo możemy przyozdobić tortillę 
sałatą ozdobną. Składamy w kształt rożka - twistera. Twistery warto podać z frytkami.












