ßßß Cookit - przepis na Domowy Twister jak z KFC

Domowy Twister jak z KFC

nazwa

Wykonanie

Wyjątkowo popularna tortilla ze znanej restauracji KFC w której skład wchodzą chrupiące, złociste polędwiczki z kurczaka, świeże pomidory, sałata lodowa, a całość otula majonezowy sos. Twistera możemy przygotować w wersji domowej - jest równie smaczny co ten zakupiony w KFC i mamy pewność, że wiemy co jemy.
ok. 6 placków tortilla (kupionych lub z tego przepisu)
sałata lodowa + ozdobna - do dekoracji (opcjonalnie)
ok. 2 duże pomidory
Sos majonezowy:
ok. 3 łyżki majonezu
ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
sól
pieprz
czosnek w proszku (opcjonalnie)
Stripsy:
podwójna pierś z kurczaka
czosnek w proszku
słodka papryka w proszku
chilli w proszku (pieprz cayenne)
pieprz
sól
ok. 1/2 szklanki mąki (lub więcej) na panierkę
ciasto:
jajko
1/2 szklanki mąki tortowej
ok. 75 ml mleka
szczypta soli
chili w proszku (pieprz cayenne)
pieprz
olej do smażenia
Sałatę lodową kroimy na na niewielkie kawałki, pomidory w kostkę.
Sos majonezowy:
Śmietanę i majonez dokładnie mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem (możemy również dodać czosnek w proszku oraz inne przyprawy według uznania lub pozostać przy wersji klasycznej)
Stripsy:
Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok. 2 cm i wielkości ok. 3cm x 8cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić stripsy tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).
Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.). Zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.
Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).
Każdą tortillę smarujemy ok. łyżką sosu, wykładamy sałatę lodową, pokrojone pomidory oraz po dwie polędwiczki Strips. Dodatkowo możemy przyozdobić tortillę sałatą ozdobną. Składamy w kształt rożka - twistera. Twistery warto podać z frytkami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/11/domowy-twister-jak-z-kfc.html