Wykonanie
Tortilla z Stripsami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań "fast food".Przepyszne, soczyste kąski
kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a wszystko polane sosami. Rewelacja!Tortilla to danie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto!Stripsy zostały wykonane z tego przepisu .
ok. 8 placków tortilli (kupionych lub z tego przepisu)2 podwójne
piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszkuodrobina
chilli w proszku
pieprzok. 1/2 szklanki
mąki na panierkęciasto:
jajko1/2 szklanki
mąkiodrobina
mlekaszczypta
solipieprzwarzywa:
sałata lodowa (lub inna)ok. 3
pomidoryduża
cebuladuży
ogóreksos czosnkowysos
chili- Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek
mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).
Sałatę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (lub według uznania).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy odrobinę
mleka, wbijamy
jajko i doprawiamy niewielka ilością
soli i
pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.
Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Środek każdej tortilli smarujemy
sosem czosnkowym,
chili (lub innym ulubionym), wykładamy warzywa, kilka stripsów i zawijamy w rożek (można spiąć za pomocą wykałaczek).