ßßß

Snack Wrap to jedna z popularniejszych mini przekąsek w restauracji McDonald. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, ketchupem, sosem kanapkowym na wzór majonezu, a wszystko w mini tortilli - smaczny kąsek, któremu ciężko się oprzeć.Mini tortillki z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu.Domowe Snack Wrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność, że "wiemy co jemy". Polecam.
2 podwójne piersi z kurczaka1 mała bułka + mleko do namoczenia2 ząbki czosnkułyżka bułki tartejjajkoprzyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, sólprzyprawa do kurczaka (opcjonalnie)panierka:75 g płatków kukurydzianych6 łyżek bułki tartej2 łyżki mąki pszennej
mąka do obtaczaniajajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mlekaolej do smażeniatortille (gotowe lub z tego przepisu)*sałata lodowaketchup
majonezśmietana 18% (opcjonalnie)ok. 100 g żółtego seraBułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie "rozwałkowujemy w rękach" tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy je w mące.Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego), dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)***.
Sałatę lodową drobno siekamy. Żółty ser kroimy w słupki.Majonez mieszamy ze śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany (możemy użyć samego majonezu - bez dodatku śmietany).Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżeczce ketchupu i sosu majonezowo-śmietanowego. Następnie wykładamy sałatę lodową, kurczaka i pokrojony ser. Zawijamy w kopertę.Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec w piekarniku.
*torille w Snack Wrap'ach z restauracji McDonald są mniejsze niż tradycyjne - mają średnicę ok. 20 cm;jeżeli zatem chcemy dokładnie odwzorować popularne mini tortillki z gotowych placków powinniśmy wyciąć krążki o takiej właśnie wielkości (np. od talerzyka deserowego) lub z przepisu - wtedy sami formujemy tortille o wspomnianej średnicy**gdy masa okaże się "za rzadka" można dodać więcej bułki tartej***ważne aby nie "przesmażyć" kurczaka, ponieważ może on stać się twardy i utracić soczystość







