ßßß

Soczyst e, chrupiąc e kawał ki kurczaka z plasterkami pomido rów, sałatą lodową i niezwyk łym sosem m iodowo-m usztard owym, a wszystko w przepysznym, pszennym placku - smakowita tortilla - inna niż wszystki e ł ącząca w sobi e słodko - pikantną kombinacje smaków, którą z pewnością warto spróbowa ć . Tortilla idealna dla osób lubiących lekko eksperymentować w kuchni i wielbicieli nowych, ciekawych smaków.
2 podwójne piersi z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzsól(ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka)panierka:100 g płatków kukurydzianych7 łyżek bułki tartej2,5 łyżki mąki pszennejmąka do obtaczaniajajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mlekaolej do smażeniatortille (gotowe lub z tego przepisu)sałata lodowaok. 2 pomidorySos Miodowo-Musztardowy:łyżka miodu2 łyżki musztardy delikatesowej4 łyżki majonezu (najlepiej kieleckiego)2 łyżki gęstej śmietanySos miodowo-musztardowy:Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia.Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość).Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa.
Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki.Każdą tortillę smarujemy ok. 2 łyż k ami sosu miodowo-musztardowego. Następnie wykładamy sałatę lodową, kilka kawałków kurczaka i ok. 2-3 plasterki pomidora. Tortille zawijamy w kopertę lub rożek.Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec w piekarniku.


