ßßß

Domowy Chikker stworzony na wzór jednej z nowszych kanapek z oferty restauracji McDonald's.Wyśmienite paluszki z filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce z charakterystycznym w smaku sosem miodowo-musztardowym, dodatkiem sałaty lodowej i przepysznej, lekko podpieczonej bułeczki to skład kanapki która zasmakuje niejednemu wielbicielowi fast foodów. Domowy Chikker to gwarancja, że wiemy co jemy, burger jest przepyszny w smaku, sos równie smaczny jak ten z sieciówki, a całość niczym nie odbiega od popularnej kanapki z McDonald's.
bułk i do hamburgerów (gotowe lub poniższego przepisu)
30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml mleka120 ml wody55 g masła680 g mąki pszennej1,5 łyżeczki solijajkoodrobina mlekaok. 3 nieduże piersi z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzsól(ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka)panierka:75 g płatków kukurydzianych6 łyżek bułki tartej1,5 łyżki mąki pszennej
2 jajkaok. 4 łyżki mlekaok. pół szklanki mąkisałata lodowaolej do smażeniaSos Miodowo-Musztardowy:łyżka miodu2 łyżki musztardy delikatesowej4 łyżki majonezu (najlepiej kieleckiego)2 łyżki gęstej śmietany
Bułeczki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla chikkera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Bułeczki smarujemy mlekiem (możemy je także posypać kaszką kukurydzianą charakterystyczną dla chikkera). Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Sos miodowo-musztardowy:Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia.Piersi z kurczaka kroimy na dość długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw).Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa.Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki.Przekrojone w poprzek bułeczki podpiekamy chwilkę w piekarniku, grillu elektrycznym lub na suchej patelni.Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżkę sosu i równomiernie rozprowadzamy, następnie wykładamy kawałki sałaty lodowej oraz 2 paluszki kurczaka - przykrywamy górną częścią bułki.







