ßßß

Kotl et z Kurczaka to troszkę delikatniejsza wersja popularnego schabowego. Uwielbiają go szczególnie dzieci, a w połączeniu z młodymi ziemniaczkami lub frytkami oraz ulubionymi sałatkami tworzy klasyczny, tradycyjny obiad jaki znajdziemy na stołach większości Polaków.
Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - idealne dla początkujących pań (lub panów) domu.Kotlet y z Kurczaka - Składniki:2 piersi z kurczaka
ok. 2 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku)słodka papryka w proszkusólpieprz(ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka)ok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajkaodrobina mlekaolejKotlet y z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na kotlety.Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), słodką papryką, niewielką ilością soli i pieprzu.
Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ kurczak utraci soczystość, po ok. 3-5 minut z każdej ze stron).Gotowe kotlety z kurczaka podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.






