Wykonanie
Kotl et z
Kurczaka to troszkę delikatniejsza wersja popularnego
schabowego. Uwielbiają go szczególnie dzieci, a w połączeniu z młodymi ziemniaczkami lub frytkami oraz ulubionymi
sałatkami tworzy klasyczny, tradycyjny obiad jaki znajdziemy na stołach większości Polaków.
Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - idealne dla początkujących pań (lub panów) domu.Kotlet y z
Kurczaka - Składniki:2
piersi z kurczakaok. 2 ząbki
czosnku (lub
czosnek w proszku)
słodka papryka w proszku
sólpieprz(ewentualnie można użyć gotowej
przyprawy do kurczaka)ok. pół szklanki
mąkiok. pół szklanki
bułki tartej2
jajkaodrobina
mlekaolejKotlet y z
Kurczaka - Sposób przygotowania:
Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na kotlety.Przyprawiamy rozgniecionym
czosnkiem (lub w proszku),
słodką papryką, niewielką ilością
soli i
pieprzu.
Mięso obtaczamy w
mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami
mleka, a na końcu obtaczamy w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ
kurczak utraci soczystość, po ok. 3-5 minut z każdej ze stron).Gotowe kotlety z
kurczaka podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi
sałatkami.