Wykonanie
Pyszne, soczyste i chrupiące kąski z
kurczaka. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Nuggetsy nie są skomplikowanym daniem, więc warto je zrobić samemu. Poza tym takie "domowe" są najlepsze i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. ;)
Nuggetsy - Składniki:2 duże
piersi z kurczakamarynata:
przyprawa do kurczakasłodka papryka w proszku
czosnek granulowany
pieprzok. 3 łyżki
olejuok. 4 łyżki
mlekaok. 1/2 szklanki
mąki pszennejok. 3/4 szklanki
bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki
mlekaNuggetsy - Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Jajko wymieszać z 3 łyżkami
mleka. Kolejno zanurzać kawałki
kurczaka najpierw w
mące, później w
jajku, a następnie obtaczać w
bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany
olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. barbecue,
czosnkowy,
chili) oraz z warzywami.