ßßß
 
            
         Mięso kaczki jest rewelacyjne.Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości.Moja była naprawdę idealnie doprawiona.Wyczuwalna ostrość chili i imbiru, kwaskowatość żurawiny i soku z cytrynyzostała przełamana słodyczą miodu i sosem sojowym.Kaczkę należy często polewać sosem z pieczenia aby nie wyschła i nie zrobiła się sucha.Jeśli pieczecie ją w zamkniętym garnku np.ceramicznym lub żaroodpornymnie ma potrzeby jej wtedy polewać.
Mięso kaczki jest rewelacyjne.Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości.Moja była naprawdę idealnie doprawiona.Wyczuwalna ostrość chili i imbiru, kwaskowatość żurawiny i soku z cytrynyzostała przełamana słodyczą miodu i sosem sojowym.Kaczkę należy często polewać sosem z pieczenia aby nie wyschła i nie zrobiła się sucha.Jeśli pieczecie ją w zamkniętym garnku np.ceramicznym lub żaroodpornymnie ma potrzeby jej wtedy polewać. Składniki:kaczka około 2kg.1 łyżka majerankukawałek świeżego korzenia imbiru ok 50g.sól, pieprz2-3 łyżki oliwySkładniki na glazurę:1/3 szklanki żurawiny (gotowej ze słoiczka)1 łyżka miodusok z jednej cytryny lub limonkipół papryczki chiliświeże gałązki tymianku1/4 szklanka ciemnego sosu sojowegosok z jednej małej pomarańczy ( je nie dodałam)Do podania : Makaron Chow Mein z mąki pszennej / kluseczki kładzione / ryżKaczkę umyłam.Odkroiłam z niej tłuste kawałki.
Składniki:kaczka około 2kg.1 łyżka majerankukawałek świeżego korzenia imbiru ok 50g.sól, pieprz2-3 łyżki oliwySkładniki na glazurę:1/3 szklanki żurawiny (gotowej ze słoiczka)1 łyżka miodusok z jednej cytryny lub limonkipół papryczki chiliświeże gałązki tymianku1/4 szklanka ciemnego sosu sojowegosok z jednej małej pomarańczy ( je nie dodałam)Do podania : Makaron Chow Mein z mąki pszennej / kluseczki kładzione / ryżKaczkę umyłam.Odkroiłam z niej tłuste kawałki. Posmarowałam ją oliwą, solą, majerankiem i startym imbirem.Przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki.
Posmarowałam ją oliwą, solą, majerankiem i startym imbirem.Przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiłam kaczkę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.Piekłam ją bez przykrycia przez 30 minut.Następnie pod przykryciem(wystarczy folia aluminiowa jeśli pieczecie na blasze)przez 2 godziny w temp.180 stopni.Kaczkę co jakiś czas przekręcałam i polewałam wytapiającym się sosem.Jeżeli będziecie piec większą kaczkę, to wydłużcie czas pieczenia.W miseczce wymieszałam składniki na glazurę.
Na drugi dzień wstawiłam kaczkę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.Piekłam ją bez przykrycia przez 30 minut.Następnie pod przykryciem(wystarczy folia aluminiowa jeśli pieczecie na blasze)przez 2 godziny w temp.180 stopni.Kaczkę co jakiś czas przekręcałam i polewałam wytapiającym się sosem.Jeżeli będziecie piec większą kaczkę, to wydłużcie czas pieczenia.W miseczce wymieszałam składniki na glazurę.
 Możecie odlać nadmiar wytopionego sosu, schować go do lodówki i wykorzystaćdo podsmażania np.kluseczek kładzionych, makaronu lub ziemniaków.Chociaż po połączeniu go z naszą glazurą był idealny i wyśmienicie pasował do makaronu.Pół godziny przed wyjęciem polałam nią kaczkę.Można wtedy już piec ją bez przykrycia.
Możecie odlać nadmiar wytopionego sosu, schować go do lodówki i wykorzystaćdo podsmażania np.kluseczek kładzionych, makaronu lub ziemniaków.Chociaż po połączeniu go z naszą glazurą był idealny i wyśmienicie pasował do makaronu.Pół godziny przed wyjęciem polałam nią kaczkę.Można wtedy już piec ją bez przykrycia. Przed wyjęciem sprawdziłam czy kaczka jest miękka i pięknie zarumieniona.
Przed wyjęciem sprawdziłam czy kaczka jest miękka i pięknie zarumieniona. Pokroiłam kaczkę na części.
Pokroiłam kaczkę na części. Wykrojoną pierś pokroiłam w plasterki.Idealnie pasował do niej makaron Chow Mein.
Wykrojoną pierś pokroiłam w plasterki.Idealnie pasował do niej makaron Chow Mein. Można go podsmażyć w wytopionym sosie i żurawinie.
Można go podsmażyć w wytopionym sosie i żurawinie. Ostrości nada również słodki sos chilli.
Ostrości nada również słodki sos chilli. Można ją podawać również z kładzionymi kluseczkami
Można ją podawać również z kładzionymi kluseczkami i/lub z sałatką z czerwonych buraczków.
i/lub z sałatką z czerwonych buraczków. Powiem na koniec, że warto było napracować się nieco.Moja córka po zjedzeniu powiedziała ,że nigdy nie jadła pyszniejszej kaczki i makaronu z sosem.... wiecie co ... lubię tę robotę ;-)Smacznego!
Powiem na koniec, że warto było napracować się nieco.Moja córka po zjedzeniu powiedziała ,że nigdy nie jadła pyszniejszej kaczki i makaronu z sosem.... wiecie co ... lubię tę robotę ;-)Smacznego!
 Zapraszam też naKACZKĘ PIECZONĄ Z JABŁKAMI
Zapraszam też naKACZKĘ PIECZONĄ Z JABŁKAMI