Wykonanie
            Ach to moje roztargnienie... Miała być pierś z 
kaczki, a rozmroziłam udka, Wiadomo, że raz rozmrożonego, nie zamraża się ponownie, pomyślałam trochę, pokombinowałam, przeszukałam szafki i spiżarnię i tak powstało to danie.potrzebne składniki:2 piersi z 
kaczki,sok z jednej 
pomarańczy,2 łyżeczki 
soku z cytryny,2 łyżeczki 
miodu,1 
jabłko,1 
cebula,kilka 
rodzynek,
sól, 
pieprz, czerwona czubrzyca, 
majeranek, 
tymianek.Piersi z 
kaczki nacieramy 
przyprawami, zostawiamy przynajmniej na 1,5 godziny w lodówce.Układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,.Następnie zalewamy 
sokiem z 
cytrusów zmieszanych z 
miodem, dodajemy obrane ze skórki 
jabłko, pokrojoną w piórka 
cebulę i 
rodzynki, posypujemy 
ziołami. Pieczemy przez kolejne 30 minut w 180 stopniach od czasu do czasu smarując skórkę 
sokiem, w którym 
kaczka się piecze.Upieczone, rumiane 
mięso wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło.Sok, 
jabłka, 
rodzynki i 
cebulkę przekładamy do rondelka, miksujemy. Wyjdzie z teko pyszny, aromatyczny sos do 
kaczki.

