ßßß
 
            
         Składniki :2 piersi kaczeciasto francuskie2 jabłkasłoik żurawiny do mięs3 średniej wielkości buraki3 łyżki miodu wielokwiatowego2 ząbki czosnku2 łyżki octu z czerwonego wina2 ziela angielskie1 łyżka majeranku1 łyżeczka tymianku1/2 łyżeczki chili4 łyżki oliwysól, pieprzcukier trzcinowyskóra otarta z 1/4 pomarańczyPrzygotowanie :2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, skórkę otartą z 1/4 pomarańczy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki chili oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - dokładanie mieszam.Skórę na kaczce nacinam w kratkę. Przyprawiam z każdej strony solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 2 godziny.Buraki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem tak by woda sięgała około 1 cm nad poziom buraków, dodaję 1 łyżkę octu i 1 łyżkę miodu. Gotuję pod przykryciem do miękkości.Ciasto francuskie kroję w prostokąty, kuję widelcem by zbytnio nie urosło i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 6 minut.Jabłka kroję w plastry.Na podpieczone ciasto układam kleks żurawiny, plaster jabłka i posypuję szczyptą cukru trzcinowego - wstawiam do piekarnika na około 5-8 minut.Ugotowane i ostudzone buraki miksuję na puree , doprawiam solą i pieprzem. Przekładam ponownie do garnka by podgrzać jak kaczka będzie gotowa.Piersi kacze odsączam za pomocą ręcznika papierowego, układam na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju skórą do dołu. Smażę na małym ogniu 3 minuty, obracam kaczkę i smażę 2 minuty.Przekładam na naczynie żaroodporne skórą do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 15 minut, tak by temperatura wewnętrzna mięsa wynosiła 65-67 stopni.Po wyjęciu kaczki, odstawiam na około 8-10 minut by mięso odpoczęło, następnie kroję w plastry.Podaję kaczkę, puree buraczkowe, ciasteczka z jabłkiem i konfiturę z żurawin
Składniki :2 piersi kaczeciasto francuskie2 jabłkasłoik żurawiny do mięs3 średniej wielkości buraki3 łyżki miodu wielokwiatowego2 ząbki czosnku2 łyżki octu z czerwonego wina2 ziela angielskie1 łyżka majeranku1 łyżeczka tymianku1/2 łyżeczki chili4 łyżki oliwysól, pieprzcukier trzcinowyskóra otarta z 1/4 pomarańczyPrzygotowanie :2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, skórkę otartą z 1/4 pomarańczy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki chili oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - dokładanie mieszam.Skórę na kaczce nacinam w kratkę. Przyprawiam z każdej strony solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 2 godziny.Buraki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem tak by woda sięgała około 1 cm nad poziom buraków, dodaję 1 łyżkę octu i 1 łyżkę miodu. Gotuję pod przykryciem do miękkości.Ciasto francuskie kroję w prostokąty, kuję widelcem by zbytnio nie urosło i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 6 minut.Jabłka kroję w plastry.Na podpieczone ciasto układam kleks żurawiny, plaster jabłka i posypuję szczyptą cukru trzcinowego - wstawiam do piekarnika na około 5-8 minut.Ugotowane i ostudzone buraki miksuję na puree , doprawiam solą i pieprzem. Przekładam ponownie do garnka by podgrzać jak kaczka będzie gotowa.Piersi kacze odsączam za pomocą ręcznika papierowego, układam na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju skórą do dołu. Smażę na małym ogniu 3 minuty, obracam kaczkę i smażę 2 minuty.Przekładam na naczynie żaroodporne skórą do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 15 minut, tak by temperatura wewnętrzna mięsa wynosiła 65-67 stopni.Po wyjęciu kaczki, odstawiam na około 8-10 minut by mięso odpoczęło, następnie kroję w plastry.Podaję kaczkę, puree buraczkowe, ciasteczka z jabłkiem i konfiturę z żurawin