Wykonanie

Składniki na 24 burrito, zakładając, że jedna porcja to pół tortilli:Carnitas*, duszona
wieprzowina:1,2 kg
łopatki wieprzowej, pokrojonej w bardzo grubą kostkę2
listki laurowe2 ziarna
ziela angielskiego2
goździkipo kilka ziaren czarnego i różowego
pieprzu2 łyżeczki
soliłyżka red
curry (zamiast może być łyżeczka czerwonej i pół łyżeczki
ostrej papryki)łyżeczka kuminu2
cebule, w grube
pióra4 ząbki
czosnku, w połówki2 łyżki
octu ryżowego lub
winnego2 chlusty czerwonego, meksykańskiego lub hiszpańskiego
wina
Mięso oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu. Pokroić w bardzo grubą kostkę. Opłukać i osączyć na sitku. W dużej misce wymieszać wszystkie
przyprawy,
cebulę,
czosnek i
ocet (
wino będzie potrzebne po pieczeniu). Przełożyć pokrojoną
łopatkę wraz z
przyprawami do dużego, żeliwnego garnka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Zalać
mięso 400 ml zimnej
wody, zagotować i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 140 stopni, na 2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć
mięso, rozdrobnić widelcem i przykryć, żeby nie wysychało. Przecedzić
wywar, zagotować z
winem i odparować, do uzyskania sosu. Przełożyć
mięso i przykryć. W trakcie pieczenia przygotować
ryż.

2 szklanki
ryżu długoziarnistego (użyłam basmati)1 łyżka sosu
chili, słodkiego1 czerwona, spiczasta
papryka, w kosteczkę1
cebula, w kostkę2 ząbki
czosnku, w drobną kostkęsok z połowy limetki
sól3 łyżki
oliwyświeża
kolendralistki ze świeżego, złotego
oreganoRyż płukać w zimnej wodzie, aż
woda będzie przeźroczysta. Zalać 3 szklankami zimnej
wody i gotować 5 minut. Przykryć i odstawić na kwadrans. Na dużej patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć warzywa. Dodać
ryż i smażyć około 20 minut. Przyprawić
solą, sosem
chili,
sokiem z limetki i posypać posiekanymi
ziołami.

Dodatkowo:12 placków pszennej tortilligęsty
jogurt naturalnypół łyżeczki skórki otartej z limetkiostry lub łagodny sos
chiliulubiona
sałatakukurydzaczerwona fasolapomidor,
ogórekostra
sałataJogurt wymieszać ze skórką,
ostrym sosem i
solą (według uznania). Na środku tortilli układać kolejno: dwie łyżki
ryżu, łyżkę
jogurtowego sosu,
mięso, łyżkę sosu, dodatki, łyżkę sosu. Zawinąć w kopertę i podpiec na grillu, w opiekaczu, na suchej patelni. Jeśli zdecydujemy się na grilla, w kolejnym dniu niż przygotowujemy burrito, owinąć zwiniętą tortillę folią aluminiową i przechować w lodówce.

* Inspirowane tym przepisem