Wykonanie

Couscous
royal to królewski przysmak marokańskich władców i... turystów :) Podglądałam sposób przygotowania w MC i wykorzystałam, prawie w całości, przepis. Danie jest pyszne i mimo, że składa się z 4 osobnych dań, wszystkie przygotowuje się w tym samym czasie. Najdłużej, bo około dwóch godzin, duszą się drobiowe udka z warzywami, ale zapewniam, że warto poświęcić ten czas.Składniki i przygotowanie.Szaszłyki wołowe.300 g
wołowiny extra, pokrojonej w grubą kostkępłaska łyżeczka
cynamonudwie łyżki posiekanej
natki pietruszkidwie łyżki
oliwydwie łyżki soku z limonki/cytryny/Szaszłyki mogą, ale nie muszą być zwieńczeniem tego dania. Osobiście
jadłam bez i nic nie straciłam.
Wołowina marynowała się, we wszystkich zmieszanych składnikach, w czasie duszenia warzyw. Grillowałam, po 2 minuty, z każdej strony, nabite na metalowe szpadki.Sos
rodzynkowy:dwie
cebule pokrojone w kostkęfiliżanka
rodzynekwoda, która przykryje składnikipół łyżeczki
morskiej solipłaska łyżeczka
cynamonuczubata łyżka
masłaWszystkie składniki przekładamy do rondla z grubym dnem, zalewamy
wodą i dusimy pod przykryciem, aż
cebula się rozpadnie (u mnie około 30 minut). Sos ma gęstą konsystencję, ale można ją regulować ilością
wody.

Duszone warzywa i drobiowe
mięso:3 udka drobiowe, tyle ile chętnych :)2
cebule pokrojone w piórka1 mała
cukinia, wydrążona i pokrojona w grubą kostkę,1
czerwona papryka, obrana ze skóry i pokrojona w grubą kostkę;1 mały
korzeń pietruszki, pokrojony w grubą kostkę3 małe
marchewki pokrojone w grube plastryćwiartka
białej kapusty, pokrojonej w grubą kostkę10
pomidorków koktajlowych obranych ze skóry i przekrojonych na połówkipuszka
ciecierzycy, odsączonej z zalewy2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli morskiej,
białego pieprzu,
czarnego pieprzu, zmielonego
imbiruNa
oliwie podsmażyłam
cebulę, dodałam udka i
przyprawy i dusiłam pół godziny. Po tym czasie dodałam
marchew,
pietruszkę i
kapustę i zalałam całość
wodą. Dusiłam 40 minut ( w tym miejscu pojawia się sitko, na którym jest
kuskus, przygotowany zgodnie z poniższą instrukcją). Odlałam szklankę
bulionu i wymieszałam w misce z
kaszą. D ołożyłam do garnka
ciecierzycę,
pomidory,
paprykę,
cukinię, szklankę
wody i dusiłam, z sitkiem z
kaszą, kolejne 40 minut.
Kasza kuskus:opakowanie
kaszy (350 g)łyżeczka
soli4 łyżki
oliwyszklanka
wywaru z duszenia warzyw i drobiuposiekana
natka pietruszkiWymieszałam surową
kaszę z
solą i
oliwą i umieściłam w sitku nad duszonymi warzywami i udkami. Po tym czasie dodałam szklankę
wywaru, dobrze wymieszałam i przełożyłam do sitka, które dodatkowo szczelnie owinęłam folią aluminiową. Dusiłam razem z kolejną partią warzyw przez kolejne minuty.

Podanie:
Kaszę wymieszałam z
natką pietruszki i ułożyłam kopiec na środku głębokiego naczynia. Na
kaszę, kolejno, układałam duszone warzywa, obrane z kości duszone
mięso, sos
rodzynkowy. W całość wbiłam szaszłyki wołowe i wypełniłam naczynie, wlewając po bokach,
wywarem z duszenia.Smacznego Maroka :)