Wykonanie
Dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna, krucha i mięciutka. To szlachetne
mięso najbardziej smakuje mi w wersji duszonej. Świetnie komponuje się z
grzybami zarówno lesnymi
borowikami, podgrzybkami czy kożlarami jak i nieco orientalnymi
grzybami mun czy shitake.Jest to pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek z
grzybami z pewnością zasmakuje zarówno mięsożercom jak i miłośnikom
grzybów.Świetnie komponują się z dodatkiem w postaci smażonej polenty z
kaszki kukurydzianej.
Składniki:polędwiczka wieprzowa (około 450g)0,75l
wywaru grzybowego (najlepiej z gotowania
grzybów, ewentualnie z kostki grzybowej)40g
grzybów mun lub leśnychśrednia
cebulałyżka
oliwy z oliwekłyżka
masłasól,
czarny pieprzpolenta:szklanka
kaszki kukurydzianej2 szklanki
wodyłyżeczka
soli2 łyżki
masłałyżka
oliwy z oliweksól,
czarny pieprzSposób przygotowania:Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości 1 cm i rozpłaszczamy dłonią.Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. W garnku rozgrzewamy łyżkę
masła z łyżką
oliwy. Przesmażamy
polędwiczki na mocno rozgrzanym tłuszczu 1 minutę z każdej strony.
Polędwiczki przekładamy na talerz a na tłuszczu pozostałym z ich smażenia szklimy
cebule pokrojoną w księżyce. Wkładamy ponownie
polędwiczki. Dolewamy
wywar grzybowy i
suszone grzyby leśne lub mun. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut do miękkości.Polenta: 2 szklanki
wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy
kaszkę kukurydziana,
sól oraz dokładamy łyżkę
masła. Gotujemy cały czas mieszając aż
kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut).
Kaszkę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i studzimy. Zestalona
kaszkę kroimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy
masło z
oliwą lub
masło klarowane. Porcje
kaszki przesmażamy na złoto z obu stron. Oprószamy świeżo mielonym
czarnym pieprzem i w razie potrzeby
solą.
Polędwiczki serwujemy ze smażoną polentą i lekką
sałatką na bazie
sałaty i sezonowych warzyw.